Adevar sau fabulatie? Top mituri biblice demontate

22-12-2010 00:00
Sursa: www.listverse.com


Adam si Eva

Adam si Eva nu au fost izgoniti din Rai pentru ca au muscat din fructul oprit, lui Moise i-au aparut coarne dupa ce L-a vazut pe Dumnezeu, iar Dalila nu a fost aceea care i-a taiat parul lui Samson.

Sunt cateva dintre interpretarile discutabile care vin sa zdruncine credintele populare despre anumite fapte din Biblie.

Toate aceste idei despre ceea ce s-ar fi petrecut de fapt si de drept in vremurile biblice au fost listate intr-un articol publicat pe www.listverse.com.

Autorului articolului, Jamie Frater, sustine ca s-a folosit de textul Bibliei pe care l-a analizat in detaliu, constatand astfel ca multe dintre credintele populare despre faptele descrise in Cartea Cartilor nu ar fi deloc adevarate, ci simple interpretari gresite.

Iata mai jos cateva dintre ele:

Moise “incornorat”

Vechiul Testament face la un moment dat referire la imaginea lui Moise caruia i-ar fi aparut coarne, dupa ce a urcat pe Muntele Sinai, unde L-a vazut pe Dumnezeu. Aceasta viziune a fost sursa de inspiratie pentru Michelangelo care l-a sculptat pe Moise incornorat. Multi oameni au crezut ca artistul a interpretat gresit textul Bibliei, dar Michelangelo nu a gresit cu nimic.

Moise este intr-adevar descris ca avand coarne. Motivul? In vremurile Vechiului Testament, o persoana despre care se credea ca L-a vazut pe Dumnezeu sau ca ar fi intrat cumva in contact cu divinitatea era descrisa ca purtand coarne sau raze de lumina care ii ieseau din cap. De fapt, este vorba despre un simbol antic.

Izgonirea lui Adam si Eva din Eden

Contrar credintei populare, Adam si Eva au fost izgoniti din Eden nu pentru ca au muscat din fructul oprit al cunosterii binelui si raului, ci pentru ca Adam si Eva sa nu guste din copacul vietii, ceea ce i-ar fi facut nemuritori. Ambii copaci erau interzisi (Geneza 2:9).

Calatoria Fecioarei Maria la Bethleem

Despre Fecioara Maria se pare ca nu se face nicio referire in Biblie cum ca ar fi calatorit spre Bethleem calare pe un magar. De fapt, nu apare nicio informatie despre mijlocul de transport folosit. Descrierea Mariei intr-o astfel de ipostaza se pare ca a aparut intr-un text non-biblic, scris in jurul anului 150 d.H.

Samson si Dalila

Samson si Dalila este o binecunoscuta poveste din Vechiul Testament, care se termina nu foarte bine pentru Samson, al carui par lung a fost taiat, pierzandu-si astfel puterea.

Multi oameni cred ca Dalila este aceea care i-a taiat parul lui Samson, insa, sustine autorul articolului, la o citire mai atenta a textului biblic se poate constata ca nu Dalila a fost aceea, ci un servitor al ei.

“Dumnezeu ii ajuta pe aceia care se ajuta singuri”

Acesta este un citat intelept despre care toata lumea crede ca este din Biblie. De fapt, nu este asa. Cuvintele apartin unui om, nu lui Dumnezeu. Este vorba despre Benjamin Franklin care foloseste aceasta expresie in cartea “Almanahul bietului Richard”.

Sursa foto: www.listverse.com
 

Sursa: www.listverse.com,

VIDEO PROTVPLUS.RO