Acuzaţii de spionaj la Casa Albă. Cine ar fi încercat să-l intercepteze pe Trump
Israelul este suspectat că ar fi amplasat dispozitive de telefonie mobilă, specifice spionajului, în apropierea Casei Albe, în ultimii doi ani, potrivit unui raport din publicația „Politico", unde sunt citați trei foști oficiali americani, din structurile de informații.
Președintele Trump spune că nu-i vină să creadă că ar fi încercat să-l spioneze cel mai bun aliat. Iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, neagă vehement povestea.
În publicaţia "Politico", un articol în exclusivitate citează trei foşti înalţi oficiali americani care susţin că - cel mai probabil - Israelul are legătură cu dispozitive de supraveghere electronică descoperite în apropierea Casei Albe. Vizat ar fi chiar preşedintelui Trump, o ţintă râvnită de orice agent de informaţii străin.
Bob Baer, fost CIA: "Dacă aş fi un spion străin în Washington, aş vrea să ascult convorbirile (lui Donald Trump, n.r.) şi ale celor mai apropiaţi consilieri".
"O minciună sfruntată", a reacţionat imediat premierul Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu: "Cu siguranţă nu, avem o directivă... eu am o directivă: fără informaţii colectate din Statele Unite, fără spionaj. Este o directivă pe care o aplicăm cu stricteţe, fără excepţii".
Întrebat de reporteri, Trump a spus că nu crede că Israelul ar spiona Statele Unite.
Donald Trump: "Nu, nu cred că israelienii ne spionează. Găsesc greu de crezut aşa ceva. Relaţia mea cu Israelul a fost minunată. Nu cred asta, nu aş crede această poveste. Orice e posibil, dar nu o cred".
Chiar şi între aliaţi, spionajul nu e tocmai o surpriză, afirma, în schimb, un fost agent CIA.
Bob Baer, fost CIA: "Israelienii nu au încetat niciodată să ne spioneze, într-un fel sau altul. Atunci când sunt prinşi, li se dă peste mână".
Potrivit Politico, dispozitive de interceptare - denumite internaţional "mobile subscriber identity-catchers" - au fost găsite în ultimii doi ani în apropierea reşedinţei preşedintelui american şi în alte locuri sensibile de la Washington.
Dispozitivele acţionează la fel că turnurile de telefonie mobilă ... "păcălind" telefoanele să le trimită localizarea, informaţii de identificare sau chiar legate de convorbiri şi utilizarea datelor mobile.
E cunoscut faptul că preşedintele american foloseşte deseori un mobil obişnuit pentru a discuta cu familia şi cu apropiaţii săi. Un risc major pentru securitatea Statelor Unite, spune senatorul democrat Ron Wyden.
Ar putea fi un punct de acces folosit de oameni care ar reprezenta un potenţial pericol pentru ţara noastră.