Actorul William Shatner, căpitanul Kirk din Star Trek, a devenit cea mai vârstnică persoană care a ajuns în spaţiu

Ultima actualizare: 14-10-2021 10:14

Actorul William Shatner, care timp de mulţi ani a fost căpitanul Kirk în Star Trek, a scris istorie. La 90 de ani a devenit cea mai vârstnică persoană ajunsă vreodată în spaţiu.

"A fost cea mai profundă experienţă pe care mi-o pot imagina” , a spus cu lacrimi în ochi, la aterizare, vedeta din Star Trek.

Alături de el, în capsula Blue Origin, destinată turismului spaţial, s-au aflat alţi trei pasageri. Toţi au ajuns la limita spaţiului cosmic şi au avut ocazia de a încerca, timp de câteva minute, senzaţia imponderabilităţii.

Racheta New Shepard care purta în vârf capsula cu cei patru turişti spaţiali a decolat de la o bază din Texas. În numai câteva secunde a atins o viteză de 3.600 de kilometri pe oră. Înainte de Linia Karman, care marchează graniţa dintre atmosfera Pământului şi spaţiu, capsula autonomă s-a desprins de racheta-purtătoare şi a continuat ascensiunea. A reuşit să atingă o altitudine maximă de aproape 106 kilometri deasupra Terrei, unde, preţ de câteva minute, pasagerii norocoşi s-au putut bucura de experienţa imponderabilităţii.

Apoi, capsula a revenit în siguranţă pe Pământ, într-o coborâre frânată de paraşute.

Călătoria a durat exact 10 minute şi 17 secunde. Când a pus din nou picioarele de pământ, actorul William Shatner abia şi-a putut stăpâni emoţiile.

William Shatner, actor: "A fost cea mai profundă experienţă pe care mi-o pot imagina. Sunt copleșit de emoții. A fost extraordinar".

Actorul de origine canadiană, care l-a interpretat pe căpitanul Kirk în episoadele din anii '60 ale popularului serial STAR TREK, a fost invitat să ia parte la acest voiaj de miliardarul Jeff Bezos. Şi asta pentru că fondatorul companiilor „Amazon” şi „Blue Origin” este și un mare fan „Star Trek”...

De la sol, numeroşi fani ai starului de la Hollywood au urmărit evenimentul cu sufletul la gură.

A fost al doilea zbor spaţial cu echipaj uman al companiei Blue Origin. Primul s-a petrecut în luna iulie. Pasagerii de atunci au fost Jeff Bezos, fratele său, o veterană a aviaţiei şi un tânăr de 18 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO