Acordul asupra climei de la Paris, criticat de oamenii de stiinta. "Angajamentele sunt absolut insuficiente si inconsistente"

Oras incalzire globala

Acordul asupra limitarii incalzirii globale adoptat sambata la Paris in cadrul conferintei internationale sub egida ONU a fost salutat la cel mai inalt nivel politic in numeroase tari, dar este criticat de mai multi oameni de stiinta.

Potrivit ziarului spaniol ABC, Directorul Institutului Postdam pentru Studierea Impactului Schimbarilor Climatice, Hans Joachim Schellnhuber, a explicat ca exista "o frustrare" provocata de faptul ca "angajamentele propuse de state pentru atingerea obiectivelor fixate sunt absolut insuficiente si inconsistente".

In opinia lui, acordul este "un document la limita dintre slab si periculos, situat foarte departe de un calendar care sa salveze omenirea", intrucat, "chiar daca se vor aplica in totalitate planurile nationale de reducere a emisiilor poluante promise de aproximativ 190 de tari, temperatura medie a planetei va creste cu cel putin 2,7 grade Celsius pana la sfarsitul secolului in curs" prin comparatie cu perioada preindustriala.

Textul acordului propune limitarea cresterii temperaturii globale medii "la cel mult 2 grade Celsius" si "continuarea eforturilor pentru a cobori aceasta limita de crestere pana la 1,5 grade Celsius."

"Daca incepi un acord afirmand ca scopul acestuia este de a nu depasi cresterea de 2 grade Celsius a temperaturii, acest text trebuie sa marcheze o serie de angajamente rationale pentru a fi indeplinit, iar in caz contrar, demonstreaza vointa politica, dar lipsa de realism si adevar", a comentat directorul Centrului de Cercetari Climatice Tyndall din Marea Britanie, Kevin Anderson.

Citește și
incalzire globala
Acord "ISTORIC" la conferinta pe tema modificarilor climatice de la Paris. Anuntul a fost primit cu ovatii si imbratisari
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Obiectivul urmarit poate fi atins - este de parere Schellnhuber - doar daca nu se asteapta pana in 2020", data intrarii in vigoare a acordului de la Paris, ci "se reduc emisiile de gaze cu 10-15 % inainte de aceasta data, se atinge plafonul in 2020 si se actioneaza pentru a se ajunge la emisii zero la jumatatea secolului", a mai spus cercetatorul german.

Dintre cele 195 de state reprezentate la conferinta de la Paris, 186 au anuntat masuri privind limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana la orizontul anului 2030. Pentru a atinge obiectivul celor 2 grade Celsius acordul propune "un varf al emisiilor de gaze cu efect de sera cat mai scazut posibil si adoptarea cat mai urgenta a unor reduceri rapide ale poluarii (...) pentru a ajunge la un echilibru intre emisiile rezultate din activitatile antropice si cele ce pot fi absorbite", o referinta posibila la paduri, dar si la tehnologiile noi de captare si stocare ale dioxidului de carbon.

Una dintre dispozitiile cheie ale acordului se refera la constituirea unui mecanism voluntar de verificare a respectarii angajamentelor nationale. O astfel de verificare se va desfasura la fiecare 5 ani si va "reprezenta o continuare a raportului precedent". O prima revizie obligatorie ar urma sa aiba loc in 2025, dupa un bilant colectiv de actiune prevazut pentru anul 2023. O prima discutie cu privire la actiunile intreprinse si masurile luate intre timp este prevazuta pentru anul 2018.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Acordul privind climatul era sa pice din cauza unei erori de redactare.
Acordul privind climatul era sa pice din cauza unei erori de redactare. "Daca nu se corecteaza, SUA nu pot semna"

"Shall" ori "should"? Cateva litere buclucase erau la un pas sa saboteze acordul istoric convenit la conferinta COP21 privind schimbarile climatul.

Acord
Acord "ISTORIC" la conferinta pe tema modificarilor climatice de la Paris. Anuntul a fost primit cu ovatii si imbratisari

Acordul cu privire la limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la epoca preindustriala a fost adoptat, sambata, la Paris, de cele 195 de state participante la COP21.

Sean Penn, invitat de onoare la summitul international privind schimbarile climatice.
Sean Penn, invitat de onoare la summitul international privind schimbarile climatice. "Nu mai e timp pentru visare"

Actorul Sean Penn se numara printre invitatii celebri ai conferintei internationale privind schimbarile climatice de la Paris.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.