Acceleratorul de particule, descoperirea stiintifica a anului
Revista Times a realizat topul celor mai importante inovatii stiintifice pe 2008, iar acceleratorul de particule este numarul 1.
The Large Hadron Collider a fost lansat in septembrie, la granita dintre Franta si Elvetia, dupa 20 de ani de cercetari si o investitie de 4,4 miliarde de lire sterline.
Lansarea acestuia a creat o adevarata isterie in randul oamenilor. Multi se temeau ca odata cu pornirea acestuia va veni sfarsitul lumii.
Expeditia sondei Phoenix, lansata de NASA pentru cercetarea polului nord al planetei Marte, se afla pe locul doi in top. Soc! Pe Marte ninge in fiecare noapte.
Medalia de bronz ii revine geneticianului J. Craig Venter, creditat pentru cartografierea genomului uman.
O alta descoperire revolutionara se afla pe patru. Lansarea celei de-a treia misiuni conduse de China, in spaţiu.
Pe cinci se afla descoperirea Societatii de Conservare a Vietii Salbatice, legata de numarul gorilelor aflate in salbaticie, care este mult mai mare decat se credea initial. 125.000 de gorile, in Congo.
Cele 45 de exoplanete care orbiteaza in jurul altor stele decat Soarele, descoperite de elvetianul Michel Mayorse, sunt pe locul 6.
Experimentul "invizibilitatii", realizat de savantii de la Universitatea din California, ocupa locul 7, iar reconstrucţia a 80% din genomul mamutului e pe 8.
A noua descoperire vine de la Universitatea din Michigan: numai unul din patru adulti poate citi si intelege articolele din sectiunea "stiinta" a publicatiei The New York Times.
Topul se incheie cu descoperirea celei mai vechi familii din lume, datand de acum 4.600 de ani.
Sursa: The Telegraph
Etichete: accelerator de particule, descoperiri stiintifice,
Dată publicare:
14-12-2008 00:00