A murit "ultimul mohican". Actorul Russell Means a incetat din viata la varsta de 72 de ani
Militantul sioux Russell Means, care a atras atentia publicului asupra revendicarilor amerindienilor si s-a remarcat in numeroase filme, inclusiv in lungmetrajul "Ultimul Mohican", a murit luni, la varsta de 72 de ani.
"Russell Means, tata si sot, merge in prezent alaturi de stramosii nostri", a scris familia sa intr-un comunicat difuzat pe site-ul actorului, relateaza Mediafax.
"A inceput aceasta calatorie spre lumea spiritelor la ora locala 04.44, odata cu aparitia Luceafarului de dimineata, la ferma lui din Porcupine", din statul american Dakota de Sud, afirma acelasi comunicat.
Cu o viata personala tumultuoasa si renumit pentru pasiunea lui pentru celebritate, Russell Means a fost unul dintre primii conducatori ai miscarii pentru drepturile amerindienilor, inainte de a deveni cunoscut la Hollywood in filme dedicate triburilor indigene.
Intr-o nota scrisa cu doua zile inainte de a muri, Means isi indemna fanii sa isi dedice o parte din timpul lor "eliberarii si libertatii pentru poporul (sau) Lakota, pentru toate populatiile indigene si, de fapt, pentru toti oamenii".
Nascut in 1939, in rezervatia Pine Ridge din Dakota de Sud, Russell Means a fost fiul cel mare al lui Hank Means, membru al tribului Sioux Oglala, si al Theodorei "Feather "Means, membra a tribului Sioux Yankton. Familia sa s-a mutat in California pe cand el era inca foarte tanar si, in 1968, s-a alaturat American Indian Movement.
Inca de la inceputul anilor 1970, Russell Means a organizat manifestatii teatrale devenite celebre, precum o seara de rugaciune in fata uriaselor statui care reprezinta capetele presedintilor americani, pe Muntele Rushmore, in statul sau natal.
El a organizat in 1972 un mars de proportii la Washington si a ocupat sediul Biroului pentru problemele amerindienilor, cu scopul de a atrage atentia presei asupra secolelor de tratate nerespectate si asupra luptei amerindienilor pentru libertate.
In 1973 a coordonat actiunea de ocupare, timp de 71 de zile, a zonei Wounded Knee, locul unei tragice operatiuni militare din 1890, in timpul careia aproape 350 de amerindieni din tribul Lakota au fost ucisi de armata Statelor Unite.
Insa personalitatea lui Russell Means a avut si multe zone intunecate, asa cum a relatat actorul in autobiografia sa, in care a vorbit deschis despre lupta sa cu drogurile si cu alcoolul. Desi a fost achitat, in 1976, intr-un proces in care era acuzat de complicitate la un asasinat comis in timpul unei batai dintr-un bar, actorul a petrecut un an in inchisoare pentru ca s-a batut cu politia.
In ciuda dezmembrarii organizatiei American Indian Movement, la sfarsitul anilor 1970, Russell Means si-a continuat lupta, calatorind chiar pana in Nicaragua, pentru a sustine revendicarile indienilor Miskito in fata guvernului sandinist.
In 1987, Russell Means a intrat in cursa pentru nominalizarea din partea Partidului libertarian la presedintia Statelor Unite, obtinand un sprijin considerabil, dar a fost in cele din urma invins in aceasta cursa electorala de Ron Paul.
Russell Means si-a inceput cariera ca actor in 1992, cu rolul sefului de trib Chingachgook din filmul "Ultimul Mohican", in care a jucat alaturi de britanicul Daniel Day-Lewis.
Means s-a remarcat apoi in alte cateva pelicule notabile, precum "Nascuti asasini/ Natural Born Killers" si "Calatori pe Pamantul Fagaduintei/ Into the West".
Russell Means a asigurat vocea personajului Powhatan din celebrul lungmetraj de animatie "Pocahontas" produs de studiourile Disney.