A fost biciuita si lovita cu picioarele! Apoi i-au taiat nasul si urechile

Ultima actualizare: 09-08-2012 06:26
A fost biciuita si lovita cu picioarele! Apoi i-au taiat nasul si urechile

Poveste cutremuratoare in Afganistan unde o fata de numai 17 ani a fost mutilata de sotul ei. Barbatul i-a taiat nasul si urechile. Asta dupa ce, impreuna cu alti membri ai familiei, a batut-o cu biciul si picioarele ani la rand.

 

Bebe a fost mutilata drept pedeapsa ca a fugit, satula de chinurile la care era supusa de membrii familiei sotului ei.

Bebe s-a casatorit fortat la varsta de 12 ani. Mariajul ei este rezultatul unui obicei tribal numit "baad". Potrivit acestuia o fiica poata fi facuta "cadou", drept recompensa pentru o ofensa sau o crima comisa de un membru al familiei fetei.

Fetele date "cadou" in cadrul ritualului "baad" sunt considerate sclave. Asta i s-a intamplat si lui Bebe: a fost fortata sa doarma in grajd, la un loc cu animalele, iar bataile si durerea au devenit parte din viata ei.

Bebe a reusit sa evadeze din iadul in care a ajuns fara voia ei, insa a fost capturata, in cele din urma, de familia sotului. Acesta a primit ordin sa-i desfigureze fata. In timp ce cumnatul ei o tinea imobilizata la pamant, sotul ei i-a taiat nasul si urechile si a lasat-o sa sangereze pana la moarte.

Dand dovada de un curaj incredibil, Bebe s-a tarat, pur si simplu, pana la casa unchiului ei. Acesta a refuzat insa sa o ajute. Cu ultimele puteri, fata a ajuns la casa bunicului ei, care l-a contactat pe tatal acesteia.

Transportata de urgenta la un spital afgan, medicii de acolo au constatat ca nu pot sa ii trateze ranile si i-au sugerat tatalui sa o transporte in provincia Oruzgan, la Forward Operating Base Ripley, o baza militara americana.

Extrem de speriata, Bebe nu a vrut sa fie ingrijita decat de femei. Tanara a avut nevoie de doua luni si jumatate de spitalizare. Incet-incet, a inceput sa-si recapete increderea in sine si sa povesteasca chinul prin care a trecut. Impresionati de povestea ei, medicii americani s-au oferit sa-i reconstruiasca benevol fata.

Jeff Lewis, un chirurg Air Force, a marturisit postului de televiziune american ABC ca a fost profund impresionat de povestea lui Bebe: "A fost un gest barbar si extrem de socant, ca cineva a putut sa-i faca acestei fete asa ceva. Nu am mai vazut asa ceva pana acum. Sunt surprins ca inca exista astfel de probleme in lume."

Bebe sta acum la un adapost secret a victimelor violentei in familie condus de Manizha, o femeie afgana, si de Esther Hyneman, din New York. Povestea ei atat de cutremuratoare nu este singulara...

Adapostul lui Manizha, deschis in 2007, a ajutat pana acum 1.500 de femei afgane, victime a abuzurilor crunte la care au fost supuse in familie.

Si, in ciuda cicatricilor - provocate fie de loviturile de pumni, cutite, arsuri sau elctrosocuri - femeile de la acest adapost se pot considera norocoase. Milioane de femei afgane sunt zilnic torturate, chiar din copilarie.

Mai mult decat atat, "90% dintre femeile afgane au experimentat, intr-o forma sau alta, un tip de incalcare a drepturilor omului, iar 15 milioane de femei au probabil nevoie de ajutorul nostru", spune Manizha.

"Nu puteti parasi Afganistanul!", este strigatul disperat de ajutor din partea lui Manizha catre armata americana. Ca femeile de aici sa aiba sansa unui viitor mai bun, este nevoie "de multa educatie si multa rabdare din partea comunitatii internationale", completeaza aceasta. In fundal, femei care poarta pe chipuri si trupuri urmele unei vieti chinuie isi scutura capul, in semn de aprobare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO