30 de ani de HIV. De la "esti bolnav de SIDA, nu veni la biserica" pana la primul pacient vindecat
In 30 de ani, terapia a facut progrese uriase, iar astazi specialistii vorbesc despre primul pacient vindecat pe deplin de SIDA.
In anii '80, oamenii numeau SIDA "ciuma homosexualilor". Pe atunci, rata de supravietuire era zero, iar San Francisco a devenit epicentrul epidemiei. Insa in scurt timp, temutul virus s-a raspindit si in comunitatile heterosexuale.
Acum 30 de ani, acest diagnostic te izola instantaneu, situatie impotriva caruia s-a revoltat chiar si presedintele american din epoca.
Ronald Reagan: "Mi s-a spus ca in Florida traiesc trei frati de 10, 9 si 7 ani, toti seropozitivi. Iar preotul comunitatii a cerut intregii familii sa nu mai vina la biserica. Doamnelor si domnilor, asta e o spaima din alte timpuri si nu isi are locul in tara celor bravi"
In pofida deceniilor de cercetare, progrese in terapie si informare, bolnavii sunt si astazi stigmatizati.
In prezent, la 30 de ani de la declansarea epidemiei, atentia tuturor se concentreaza asupra celui socotit primul pacient vindecat de aceasta boala. Americanul Timothy Ray Brown a fost diagnosticat in 1995, pe cind era translator in Berlin.
El a reusit sa elimine virusul din corp printr-un "leac functional", dupa cum descriu medicii transplantul de celule stem, caruia i-a fost supus in 2007. Dupa transplant, n-a mai avut nevoie de medicamentele luate timp de 12 ani ca seropozitiv.
Astazi victimele se numara mai cu seama in tarile sarace, unde medicatia nu este inca disponibila.
Pana acum peste 20 de milioane de persoane au murit, la nivel global, ca rezultat al cumplitei maladii.
NOTA: Imaginea care ilustreaza materialul face parte dintr-o campanie impotriva HIV/SIDA a ONG-ului francez AIDES. Campania a avut sloganul: "Fara prezervativ faci dragoste cu SIDA. Protejeaza-te!"