Evacuarea civilor din Alep a fost suspendata. Presedintele Bashar al-Assad a anuntat insa ca "aici se face istoria"
Guvernul sirian a suspendat evacuarea civililor si luptatorilor din Alep, acuzandu-i pe rebeli ca incalca armistitiul.
Mii de oameni au parasit deja orasul, dar alte zeci de mii asteapta sa fie salvati. In acelasi timp, Rusia este acuzata de complicitate la crime de razboi.
Imaginile sunt chinuitoare, dar realitatea e si mai cruda. Copiii plang ingroziti cand sunt dusi spre vehiculele de urgenta in timpul evacuarii din Alep. De fapt, pare mai degraba o ... "evadare", printre TIR-urile care nu mai contenesc.
Cetatean Siria: "ONU si-a exprimat satisfactia ca noi suntem ucisi. Noi trebuie sa facem fata unei dintre cele mai dificile, serioase, oribile situatii... un masacru cum nu s-a mai vazut in istoria recenta."
Aproximati 50.000 de civili si luptatori au ramas blocati in Alep, intr-o enclava din estul orasului. In doua zile, au fost salvati intre 6 si 8.000 de oameni. Dar, dimineata, operatiunile au fost suspendate.
Cateva explozii s-au auzit la locul unde asteptau autobuzele si ambulantele. Iar televizunea de stat a anuntat ca un grup de militanti a incercat sa ia prizonieri din randul celor care paraseau orasul asediat. Exista si relatari contradictorii despre rafale de arme automate trase asupra convoaielor.
In plus, sustin surse oficiale siriene, rebelii ar impiedica evacuarea civililor din doua orase pro-guvernamentale, situate in alta parte a Siriei, dar care sunt incluse tot in acordul de armistitiu privind Alepul.
Evacuarea a inceput cam la o luna dupa ce fortele lui Bashar al Assad au lansat o ofensiva masiva, cu sprijinul bombardamentelor aeriene ruse, pentru recucerirea Alepului. Presedintele sirian a transmis un mesaj triumfator.
Bashar al-Assad: "Cred ca, dupa eliberarea Alep-ului, am salvat situatia nu doar in Siria, ci si in intreaga regiune, precum si pe plan international. Aici, la Alep, se face istoria."
Dar secretarul de stat american John Kerry a declarat ca ceea ce s-a intamplat deja in oras este "mai presus de orice inchipuire". Mai multe organizatii siriene au trimis la ONU o lista cu peste 300 de atacuri in Alep in care, sustin semnatarii, Rusia ar fi, cu o foarte mare probabilitate, responsabila pentru violarea legilor umaniatre internationale. In atacurile incriminate, au pierit peste 1200 de civil, dintre care aproape 400 de copii.
Intre timp, presedintele Putin, aflat intr-o vizita in Japonia, a anuntat o noua initiativa de pace.
Vladimir Putin: "Urmatoarea etapa este obtinerea unui armistitiu durabil pe intreg teritoriul Siriei. Avem convorbiri active cu reprezentantii opozitiei armate, sub medierea Turciei."