270 de containere, inclusiv unele cu substanțe chimice, au căzut în Marea Nordului

04-01-2019 08:43

O mare de resturi de tot felul se revarsă pe insulele din dreptul coastei de nord a Olandei. Asta după ce 270 de containere, inclusiv unele conținând substanțe chimice, au căzut de pe un vas de tip cargo, prins în mijlocul unei furtuni.

Containerele au căzut în Marea Nordului lângă insula germană Borkum, dar mareea le-a dus spre sud-vest. În timp ce paza de coastă continuă căutările, poluarea cu resturi de tot felul sporeşte pe cinci insule olandeze.

De pildă, dintr-un singur loc, de pe o fâşie de plajă de opt kilometri, au fost adunate 130 de mii de kilograme de resturi, spun autorităţile locale. Printre obiectele aduse de apă se număra jucării pentru copii, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, chiar şi televizoare.

Autorităţile avertizează că în cel puţin trei dintre containerele pierdute se aflau substanţe toxice.

Vasul sub pavilion panamez este considerat cel mai mare cargo care navighează în apele europene şi poate transporta până la 19 mii de containere. În noaptea de marţi spre miercuri, ambarcaţiunea a intrat într-o furtună cu vânt năprasnic în Marea Nordului.

A înfruntat valuri de până la zece metri înălţime, iar în imaginile surprinse de Paza de Coastă olandeză se văd zeci de containere care se balansează periculos pe punte, precum nişte piese de domino, gata să cadă în apă.

Într-un final, o bună parte din încărcătură a ajuns în mare, adică 270 de containere.


VIDEO PROTVPLUS.RO