Razbunarea Egiptului. Atacurile aeriene asupra Statului Islamic in Libia au ucis 50 de jihadisti. FOTO si VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin 50 de militanti islamisti au murit dupa ce armata egipteana a bombardat pozitii ale gruparii teroriste Statul Islamic in Libia drept razbunare pentru decapitarea celor 21 de ostatici egipteni crestini.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Saqr al-Joroushi, comandantul fortelor aeriene egiptene, a declarat pentru postul TV de stat din Egipt ca atacurile impotriva jihadistilor au fost coordonate cu autoritatile din Libia. In urma operatiunilor, in jur de 50 de militanti ai Statului Islamic au fost ucisi, relateaza The Guardian. Atacurile au avut drept tinta cladiri unde jihadistii erau antrenati sau isi depozitau armele. Potrivit oficialului egiptean, toate avioanele de lupta implicate in acest atac s-au intors in siguranta in bazele egiptene.

Citește și
ISIS
O batrana ii pune la punct pe doi teroristi ai Statului Islamic: "Va omorati ca magarii". Curajul ei face inconjurul lumii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Italia solicita interventie NATO impotriva membrilor grupului Stat Islamic din Libia

Ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, solicita o interventie militara a Aliantei Nord-Atlantice, sub mandat ONU, in Libia, pentru distrugerea pozitiilor grupului terorist Stat Islamic, scrie La Repubblica. "Nu trebuie sa mai pierdem nici macar un minut, trebuie sa intervenim in Libia cu o misiune sub mandat ONU; comunitatea internationala trebuie sa inteleaga ca acest lucru este esential pentru viitorul Occidentului", a declarat Angelino Alfano.

"Acum, problema nu mai este fluxul de imigranti din Mediterana, ci Libia. Comunitatea internationala si ONU trebuie sa trateze Libia ca prioritate absoluta", a subliniat ministrul italian de Interne. Intrebat daca se gandeste la o interventie militara a NATO, Alfano a explicat: "Esential este sa gasim toate formulele; aici nu mai este vorba de un grup de state voluntare, pentru ca astfel s-ar arata ca nu toata lumea a inteles problemele din Libia si efectele asupra Occidentului".

21 de egipteni crestini au fost decapitati de Statul Islamic. Drept razbunare, Egiptul a inceput sa le bombardeze taberele

Gruparea extremista sunnita Statul Islamic a difuzat duminica o inregistrare video care prezinta decapitarea a 21 de barbati pe care ii prezinta ca fiind egipteni de confesiune crestina, recent rapiti in Libia. Potrivit imaginilor postate pe Internet, barbati imbracati in costume de culoare portocalie, similare celor purtate de ostaticii executati recent in Siria de catre Statul Islamic, sunt aliniati pe o plaja cu mainile legate la spate, dupa care sunt decapitati. La 12 ianuarie, aripa libiana a gruparii extremiste sunnite a anuntat ca detine ostatici 21 de egipteni de confesiune crestina.

In replica, Egiptul a declansat o operatiune militara contra Statului Islamic, la doar cateva ore dupa uciderea celor 21 de egipteni, bombardand taberele acestora, zonele de instructie si depozitele de armament ale gruparii jihadiste.

Citeste si: Klaus Iohannis condamna decapitarea celor 21 de egipteni decapitati de SI: E nevoie de o solutie politica a conflictului

Conform BBC News, care citeaza televiziunea nationala din Egipt, presedintele Abdel Fattah al-Sisi a declarat inainte de acest atac ca tara sa "are dreptul sa raspunda" Statului Islamic. "Egiptul isi rezerva dreptul de a raspunde la momentul potrivit si in maniera potrivita, sub forma de represalii impotriva acestor criminali inumani".

Un oficial al fortelor aeriene libiene a declarat pentru postul Al Arabiya ca atacurile Egiptului au fost coordonate de armata Libiei: "Egiptul si Libia lupta in acelasi razboi", ar fi declarat oficialul.

Citeste si: Inca 3 executii comise de Statul Islamic. Jihadistii au impuscat doi "spioni" si l-au crucificat pe altul

Cei 21 de egipteni, care erau muncitori imigranti, au fost rapiti in orasul Sirt, in nordul Libiei, aflat sub controlul gruparilor islamiste. SI a anuntat ca ei au fost rapiti pentru a razbuna soarta femeilor musulmane "torturate si ucise de catre Biserica (Ortodoxa) Copta din Egipt". Un purtator de cuvant al Bisericii Copte din Egipt a confirmat executia celor 21 de barbati, a anuntat agentia oficiala egipteana, citata de NBC News.

Presedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a convocat Consiliul National de Aparare pentru a examina situatia si a decretat sapte zile de doliu national. Guvernul egiptean si-a avertizat cetatenii sa nu calatoreasca in Libia, insa multi dintre ei pleaca in tara vecina pentru a gasi un loc de munca.

Casa Alba condamna decapitarea SI "demna de dispret si lasa" a celor 21 de egipteni

Casa Alba a condamnat duminica decapitarea celor 21 de egipteni si a transmis condoleante familiilor victimelor si Guvernului egiptea, relateaza Los Angeles Times in pagina electronica. "Aceasta ucidere oarba a unor persoane nevinovate este cea mai recenta dintr-o serie de actiuni violente comise de catre teroristi afiliati SI impotriva locuitorilor din regiune, inclusiv uciderea a zeci de militari egipteni in Sinai, care nu face decat sa determine comunitatea internationala sa se uneasca impotriva SI", se arata intr-un comunicat emis de presedintia americana duminica seara.

Rude ale barbatilor rapiti, cei mai multi provenind din zone sarace din sudul Egiptului, au organizat actiuni de protest si s-au rugat, vineri, in incercarea de a determina Guvernul egiptean sa raspunda. Oficiali le dadeau asigurari ca s-au facut toti pasii posibili pentru a fi salvati.

Liga Islamica si Culturala din Romania denunta decapitarea celor 21 de egipteni de catre gruparea terorista ISIS

Liga Islamica si Culturala din Romania si Centrul Cultural Islamic din Romania condamna cu vehementa atrocitatile comise de gruparea terorista ISIS, care isi asuma decapitarea a 21 de egipteni copti (de religie crestina) in Libia.

"Orice act de violenta, mic sau mare, este respins de catre religia islamica si musulmanii din Romania isi manifesta dezaprobarea fata de orice asemenea fapta. A lega asemenea fapte de orice religie este pur si simplu lipsit de orice logica, iar ISIS a demonstrat in atatea randuri ca nu respecta invataturile islamice si nu tin cont de religia ori nationalitatea victimelor sale, caci victime le-au cazut rand pe rand musulmani, crestini, arabi, americani, englezi, japonezi etc. Asemenea fapte nu pot fi justificate de nicio religie divina, ci sunt produsul unor minti bolnave." - se arata intr-un comunicat de presa semnat de presedintele Centrului Cultural Islamic Islamul Azi, dr. Abu al Ola Nagi al Ghithy.

 

Sursa foto: Getty/ Captura Youtube

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Inca 3 executii comise de Statul Islamic. Jihadistii au impuscat doi
Inca 3 executii comise de Statul Islamic. Jihadistii au impuscat doi "spioni" si l-au crucificat pe altul

Conform unor imagini publicate pe internet, gruparea Statul Islamic ar fi executat doi presupusi spioni si l-ar fi crucificat pe altul in orasul sirian Al-Bab.

O batrana ii pune la punct pe doi teroristi ai Statului Islamic:
O batrana ii pune la punct pe doi teroristi ai Statului Islamic: "Va omorati ca magarii". Curajul ei face inconjurul lumii

O batrana i-a apostrofat pe doi militanti ai Statului Islamic, iar discursul ei curajos si acuzator la adresa teroristilor face inconjurul lumii.

Dezvaluirile unui fost membru al Statului Islamic. Cum este organizata gruparea si de ce se tem liderii acesteia
Dezvaluirile unui fost membru al Statului Islamic. Cum este organizata gruparea si de ce se tem liderii acesteia

Un fost membru al grupului terorist Stat Islamic a dezvaluit cum a reusit sa fuga, dupa ce a luat parte la executii terifiante ale unor occidentali, in Siria.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.