16 state UE, printre care și România, au renunţat la doze suplimentare de vaccin anti-Covid de la Moderna

Dată publicare: 08-03-2021 22:40
Dată actualizare: 08-03-2021 22:55


Moderna

Peste jumătate din țările Uniunii Europene, printre care și România, nu au comandat atât de multe doze de vaccin anti-Covid de la Moderna pe cât ar fi putut, informează Politico.

Șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban, Gergely Gulyás, a publicat un calendar de livrări de două pagini cu privire la acordul de achiziție încheiat de UE cu Moderna, după ce partidele de opoziție au acuzat guvernul că nu cumpără destule vaccinuri din Occident.

Conform documentului publicat de Gulyás, 16 state au renunțat la doze suplimentare de Moderna. Este vorba de Polonia, România, Belgia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.

 

 
Publicată de Gulyás Gergely pe Sâmbătă, 6 martie 2021

 

 

Gergely Gulyás a confirmat, pe Facebook, că guvernul Ungariei nu a cumpărat atât de multe doze de la Moderna pe cât ar fi putut pentru că acestea ar fi ajuns prea târziu în 2021.

Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 de milioane de doze. Primul dintre acestea a asigurat țărilor din UE 80 de milioane de doze și a inclus opțiunea ca țările membre să achiziționeze încă 80 de milioane de doze.

UE a realizat această opțiune în decembrie. Apoi, în februarie, Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna pentru alte 300 de milioane de doze.

Comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse, conform lui Gulyás.

Calendarul arată că Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna. Germania și Danemarca au optat amândouă pentru doze suplimentare. Germania, care a comandat inițial 14 milioane de doze, a făcut o a doua comandă de peste 35 de milioane; Danemarca a făcut o a doua comandă de aproape 5 milioane, o creștere față de prima sa comandă de peste 1 milion.

Calendarul, care nu este datat, pare să arate doar livrările din primul contract al UE, deci nu este clar dacă aceste țări au făcut comenzi atunci când Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie.

 

Ce le reproșează maghiarii celor de la Moderna

 

Moderna va furniza 10 milioane de doze în primul trimestru al anului 2021, urmate de 35 de milioane atât în ​​trimestrul doi, cât și în cel de-al treilea, conform acordului UE. Al doilea lot de 80 de milioane de doze va fi livrat începând cu al treilea trimestru al anului 2021. Primele 150 de milioane de doze din al doilea contract al Comisiei vor ajunge în 2021 și în 2022.

Ministrul Gulyás a acuzat compania că este prea lentă la capitolul livrări, scriind că respectarea efectivă a contractului „progresează mai rău” decât în calendarul inițial.

Ungaria este singura țară din UE care administrează în prezent atât vaccinurile chinezești, cât și cele rusești, pe lângă cele occidentale.

Livrările Moderna către UE au fost mai mici pe tot parcursul lunii februarie, uneori până 25% mai puțin într-o săptămână. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Moderna „rămâne pe drumul cel bun” pentru a-și atinge obiectivele trimestriale.

Sursa: Politico.eu


VIDEO PROTVPLUS.RO