100 de ani de la genocidul armean. Germania a recunoscut pentru prima data masacrele comise de catre turcii otomani

×
Codul embed a fost copiat

Germania, prin vocea presedintelui sau Joachim Gauck, a recunoscut joi seara, pentru prima data, genocidul armean, subliniind asupra "coresponsabilitatii" sale in aceasta crima atribuita aliatului sau otoman in timpul Primului Razboi Mondial.

"Este necesar ca si noi, germanii, sa ne facem datoria de a ne aminti", a declarat el, evocand "o coresponsabilitate si chiar, potential, o complicitate (a Germaniei) in genocidul armenilor", in timpul unei ceremonii religioase, la Berlin, cu o zi inaintea comemorarii oficiale a unui secol de la masacrele comise de catre turcii otomani, relateaza Mediafax, citand AFP.

Este pentru prima data cand Germania foloseste in mod oficial cuvantul "genocid" evocand aceste crime soldate cu 1,5 milioane de victime in perioada 1915-1917. Aproximativ 20 de tari, inclusiv Franta si Rusia, au facut deja acest pas, in timp ce Ankara respinge in continuare termenul.

Gauck si-a asumat riscul unei raciri cu Turcia, un aliat de prim-plan pe care Berlinul a depus mereu eforturi sa-l menajeze in legatura cu acest subiect. Germania gazduieste cea mai mare comunitate tuurca din strainatate, evaluata la aproximativ trei milioane de persoane.

Intr-un text publicat luni si care urmeaza sa fie discutat vineri, grupuri parlamentare germane nu au mers atat de departe ca Gauck, limitandu-se sa stabileasca o legatura intre masacrarea armenilor si "genocidele" din secolul al XX-lea. Initiativa a obtinut sustinerea Guvernului german, in urma unor dezbateri aprige.

Citește și
papa francisc
Papa Francisc a numit masacrul contra armenilor "primul genocid al sec. al XX-lea". Declaratia i-ar putea supara pe turci
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

"Printre noi traiesc urmasi ai armenilor si turcilor, fiecare cu istoria lor. Dar, pentru o coabitare pasnica, este important ca noi toti sa ne referim la aceleasi principii explicative atunci cand este vorba despre memorie", a subliniat Gauck, insistand asupra rolului Germaniei in genocidul armean.

Germania impreuna cu Imperiul Otoman

Istoricul german Rolf Hosfeld s-a mirat, de altfel, in urma cu cateva zile, intr-un interviu pentru postul national austriac, de faptul ca tara sa are nevoie de atat de mult timp ca sa recunoasca genocidul, odata ce numeroase documente arata ca Germania imperiala se afla, de fapt, in centrul a ceea ce se intampla.

Presedintele Gauck a amintit vorbele "lapidare" ale cancelarului acelei perioade, Bethmann Hollweg, in decembrie 1915: "singurul nostru obiectiv este sa mentinem Turcia alaturi de noi pana la sfarsitul razboiului, putin conteaza daca armenii sunt aneantizati sau nu".

In timpul ceremoniei, joi seara, presedintele Bisericii Protestante germane Heinrich Bedford-Strohm a denuntat comportamentul Germaniei imperiale drept "o erodare a valorilor etice care, mai tarziu (...) avea sa conduca la cea mai ingrozitoare traducere a lor odata cu Holocaustul" si cei sase milioane de evrei masacrati.

Presedintele Gauck a evocat afirmatiile prin care Hitler isi indemna ofiterii la brutalitate, pe 22 august 1939, in momentul invaziei Poloniei. "Cine mai vorbeste astazi de aneantizarea armenilor?", ii intreba Führerul.

"Noi vorbim!", i-a raspuns joi seara Gauck, un fost pastor disident din fosta Republica Democratica Germana (RDG) care, de cand a devenit presedinte, in martie 2012, si-a plasat misiunea sub semnul datoriei fata de memorie in fata trecutului greu al Germaniei.

Parlamentul austriac a provocat deja, miercuri, furia Ankarei, recunoscand genocidul armean, o premiera in aceasta tara aliata, la fel ca Germania, cu Imperiu Otoman in timpul Primului Razboi Mondial. Turcia a reactionat rechemandu-si la consultari ambasadorul de la Viena.

Ankara a fost deja foarte iritata de declaratiile Papei Francisc, care a vorbit pentru prima data despre genocidul armenilor, si de Parlamentul European (PE), care a indemnat Turcia sa recunoasca genocidul.

 

Sursa foto: Getty

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Presedintele Turciei condamna in termeni duri afirmatiile Papei despre
Presedintele Turciei condamna in termeni duri afirmatiile Papei despre "genocidul" armenilor: "Il avertizez"

Presedintele Turciei a condamnat in termeni duri faptul ca Papa Francisc a folosit termenul de "genocid", atunci cand a vorbit despre masacrarea armenilor de catre turcii otomani, in urma cu un secol.

Papa Francisc a numit masacrul contra armenilor
Papa Francisc a numit masacrul contra armenilor "primul genocid al sec. al XX-lea". Declaratia i-ar putea supara pe turci

Papa Francisc a folosit duminica, in cadrul solemn de la Basilica Sf. Petru din Roma, termenul de "genocid" pentru masacrul impotriva armenilor ce-a avut loc in urma cu o suta de ani, cu riscul de a-si perturba puternic relatiile diplomatice cu Turcia.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.