(P) Noua Capitală. În ultimii 4 ani s-a dublat cererea pentru locuințe noi din cartierele bucureștene
Bucureștenii interesați de o locuință nouă pentru familie și-au îndreptat atenția către cartierele unde s-a construit mai mult în ultimii ani, la prețuri accesibile.
Căutate sunt în special apartamentele construite bine și zonele cu investiții în infrastructură.
Despre cum s-a dezvoltat Capitala, dar și cum au evoluat prețurile în ultimii ani a vorbit Bogdan Bălașa, General Manager HILS Development, la emisiunea iBani.
Prețurile au crescut peste tot în București, în ultimii 4 ani. Un studiu imobiliare.ro arată ca locuințele s-au apreciat în 19 zone analizate din întreg orașul, între 20 si 116%.
Bogdan Bălașa: “Un lucru important de subliniat este o apreciere a tuturor apartamentelor din toate zonele analizate și sunt 19 zone care au fost analizate în toate punctele cardinale ale Bucureștiului. Putem să vorbim despre o apreciere constantă pieței apartamentelor noi în București în ultimii 4 ani de zile, cu o medie de 10-12% în fiecare an. Asta, lucru care afirmă și care subliniază practic care au fost estimările pe care noi, specialiștii din piață, le-am făcut de fiecare dată cu privire la această apreciere constantă a prețurilor, în contradicție cu anumite predicții de scădere a prețurilor”.
Orașul s-a extins în ultimii ani, în special în est și nord, acolo sunt proiecte rezidențiale de mari dimesiuni, cu zeci de mii de apartamente.
Bogdan Bălașa: “Ieșim cumva din paradigma aceasta că totul trebuie să fie în centru sau toate serviciile de care avem nevoie pentru un trai ridicat de locuire trebuie să fie nordul Capitalei. Se creează aceste orașe care sunt în interiorul unui oraș și mă refer aici în primul rând la nevoia de a locui, partea rezidențială, nevoia de a avea biroul în proximitatea casei, nevoia de a merge la cumpărături și de a avea un pol comercial dezvoltat, nevoia de servicii medicale în proximitatea casei, a unităților de educație și a zonelor de recreere.”
Față de 2020, cererea pentru apartamente din Drumul Taberei, Militari sau Politehnica a crescut cu peste 100%, iar în Theodor Pallady cu 94%, arată studiul imobiliare.ro.
Unii cumpărători au ales un apartament ca investiție. Și chiriile au crescut, iar cele mai bune randamente imobiliare brute au fost în Militari (9,4%), Berceni (7,3%) și Theodor Pallady (7,2%), mai arată analiza citată.
“Apartamentele noi reprezintă o alternativă bună și pentru investiții imobiliare. Sunt persoane care au decis să facă acest tip de investiție pentru că am traversat niște ani cu o inflație foarte ridicată și atunci acest plasament al capitalului a fost un mijloc de protecție. Și evident că lucrul acesta are legătură și cu puterea de cumpărare a unui bucureștean obișnuit, pentru că la momentul de față avem și o accesibilitate foarte bună în raport cu salariul mediu pe care un bucureștean îl câștigă”, a mai spus Bogdan Bălașa.
Mai multe informații despre evoluția prețurilor și a chiriilor puteti vedea în emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.