Ce efect are tableta asupra rezultatelor la invatatura. Manuale scolare unde in loc de exercitii sunt jocuri interactive

Ultima actualizare: 11-09-2014 00:10
copil cu o tableta in mana

Ce-ar fi daca in loc de „toata ziua stai pe tableta”, parintii le-ar spune copiilor „de ce nu stai si tu mai mult pe tableta”? Nu e un exercitiu de imaginatie, este pur si simplu eLearning, cea mai noua tendinta in materie de educatie.

Auzim tot timpul ca in ziua de azi, copiii stau tot timpul pe tableta – si in buna masura e adevarat. Potrivit unui studiu realizat de o organizatie a parintilor din SUA, 38% dintre copiii americani sub 2 ani au folosit deja un dispozitiv mobil, fie ca e vorba de telefon sau de tableta. Iar pana la varsta de 8 ani, procentul creste la 72%.

O situatie pe care atat parintii, cat si profesorii, o pot intoarce in favoarea lor. Daca cei mici renunta la carte in favoarea tabletei, de ce sa nu transformam tableta in carte?

Asa a aparut conceptul de eLearning – „invatare electronica” – care cuprinde manuale digitale si diverse programe educationale, profitand de faptul ca din ce in ce multi copii stau ore intregi in fata calculatorului sau tabletei. Deja de anul acesta in invatamantul preuniversitar s-au introdus manuale digitale – practic, niste fisiere in format .pdf.

Pana acum, manualele si programele digitale au fost utilizate doar in scolile private, iar profesorii de acolo spun ca rezultatele copiilor s-au imbunatatit. Insa din septembrie anul acesta toti elevii ar trebui sa beneficieze de eLearning. De pilda, elevii vor primi un manual de comunicare in limba romana ale carui pagini – in format digital - sunt pline cu jocuri interactive si pot fi descarcate si instalate pe calculator, tableta sau telefon.

Manualele digitale nu sunt insa nici pe departe singura forma de educatie electronica. Exista foarte multe softuri educationale, care pot fi comandate chiar online, si care merg de la clasa I pana la ultimul an de liceu. In plus, multe dintre ele folosesc personajle de desene animate pe care cei mici le iubesc – Cenusareasa, My Little Pony sau Sofia Intai – si care fac lectiile sa treaca mai usor.

Cat de eficient este eLearning-ul, comparativ cu metodele de invatare traditionale? Momentan nu exista foarte multe studii, dar cele realizate deja arata ca elevii care studiaza folosind software educational au rezultate mai bune, sunt mai motivati si mai creativi. In plus, in felul acesta cei mici isi folosesc in mod util timpul pe care oricum il petrec in fata calculatorului sau cu tableta in mana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO