Tudor Giurgiu, directorul TIFF: "In 3 secunde, a luat foc, putea fi si mai rau decat in Colectiv"


Ultimul update: Joi 05 Noiembrie 2015 00:06
Data publicarii: Luni 02 Noiembrie 2015 14:20
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV
postare Tudor Giurgiu

La cateva zile dupa tragedia din clubul Colectiv, Tudor Giurgiu, organizatorul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) a scris o postare pe Facebook, in care poveste momentele in care se putea petrece o tragedie la fel de mare, la TIFF.

Tudor Giurgiu a amintit in postarea sa de petrecerile si evenimentele culturale desfasurate in Cluj, in beciurile din Cluj si cluburi aflate in paragina. Acesta a descris un episod care "putea fi si mai urat decat nenorocirea din Colectiv.

Iata postarea integrala a lui Tudor Giurgiu, pe Facebook

"Ma tot gindesc de 2 zile incoace la zecile de evenimente organizate la TIFF, la concerte, petreceri, filmari complicate din ultimii 20 de ani. Si au fost zeci de momente cind s-ar fi putut intimpla ceva nasol... La editia 2 de TIFF, in 2003, am facut un asa-numit "Vampire Ball" in Clubul Diesel din Cluj. A iesit un fel de petrecere cvasi-kitsch, deh, inceputurile tiff-ului, eram mici si nestiutori, dar toata lumea s-a simtit f bine. Ne-am tot batut capul cu Mircea Buteanu, patronul din Diesel, cum sa decoram clubul si Mircea a venit cu ideea sa intindem niste pinza de paianjen fake, ceea ce am si facut. Evident, in timpul distractiei, cineva a ridicat flacara unei brichete in aer. In 3 secunde, pinza a luat foc. Unii rideau, altii se uitau cu ochii mari, nimeni nu a reactionat de niciun fel.

E un fel de inertie in reactia oamenilor cumva greu de explicat. In 10 secunde focul a inceput sa se intinda, noroc cu un tip cu prezenta de spirit care a tras pinza jos, a inceput sa o calce in picioare si... in felul asta am cam scapat dintr-o belea care putea sa fie mult mai urita decit nenorocirea din Colectiv. Pentru cine nu stie, Diesel e un local aflat intr-o veche pivnita de vinuri apartinind Bisericii Romano-Catolice. Tot la TIFF, am fost primii organizatori de evenimente care au resuscitat "Conti", fostul Hotel "Continental", aflat in paragina, unde am organizat expozitii si, mai ales, concerte si petreceri. Invitatii straini inca vorbesc peste tot in lume despre "our famous closing party from the derelicted hotel".

An de an insa, stam cu frica in sin sa nu se intimple ceva, cu toate masurile de protectie pe care ni le luam... Sa nu cada vreun candelabru sau vreun zid peste oameni, sa nu se sparga vreun geam, etc etc. Probabil ca aceste party-uri vor fi de-acum istorie.. Imi aduc aminte de primele colaborari cu echipe americane de filmare care, constant, ne intrebau de "health and safety regulations" vs. hei-rupul romanesc care nu tinea intotdeauna cont de protectie si siguranta. Sau, oricum, nu ne statea mintea la asta. Cind am terminat filmarile la "Undeva la Palilula" (zeci de nopti petrecute in frig intr-o uriasa hala dezafectata de la fostele uzine "Republica") am realizat ulterior ca a fost o mare chestie ca am scapat cu fata curata, ca n-am avut niciun accident pe platou, desi riscul asumat de electricieni, masinisti, dublati de alpinisti, a fost unul enorm. Aveam protectia muncii facuta dar se putea intimpla absolut orice.. Scriu toate astea pentru ca imi dau seama ca trebuie sa se intimple tragedii ca sa devenim cu totii mult mai responsabili. Si e aiurea. Si statul, deodata, incepe si el sa devina activ si sa faca ce stie el mai bine: controale, amenzi si sa dea declaratii aberante prin varii functionari. In loc sa se preocupe constant de felul in care se dau avizele, de nevoia unor inspectii care sa nu se lase neaparat cu spagi ci cu discutii si analize serioase facute cu proprietarii de cluburi. Si mai pot continua dar e degeaba...

 

Ma tot gindesc de 2 zile incoace la zecile de evenimente organizate la TIFF, la concerte, petreceri, filmari complicate...

Posted by Tudor Giurgiu on Monday, November 2, 2015

 

Sursa: Facebook.com

VIDEO PROTVPLUS.RO