Supravietuitor in Colectiv: "Un barbat a aparut in fata scenei, cu un extinctor in mana, dar nu a reusit sa-l deblocheze"

colectiv - Agerpres

Parchetul General a facut publice mai multe dintre declaratiile date de martorii incendiului din Colectiv. Unul dintre ei este tanarul Diaconu Mihai.

Declaratia facuta de Diaconu Mihai, supravietuitor al incendiului din Colectiv, in fata procurorilor

 „(...)La data de 30.10.2015, in jurul orei 22.10 am ajuns la Club Colectiv. Concertul nu incepuse inca, fiind doar muzica pe fundal. Am frecventat clubul respectiv de aproximativ 2-3 ori, anul acesta. Nu cunosc pe nimeni din cadrul conducerii Clubului Colectiv, ma refer la administartor, asociati.

Am patruns in club pe o usa prevazuta cu geam fumuriu, avand timplaria din pvc. Usa era dubla dar partea celalata era blocata. Mentionez ca dupa ce am intrat in club, am patruns intr-un hol in care, in partea stinga se afla garderoba, in dreapta un spatiu amenajat pentru vinzarea de bilete, dupa care am patruns in sala propriuzisa de concert, dupa ce in prealabil am trecut prin niste perdele inchise la culoare, pe care le-am dat la o parte. Am vaga impresie cia acele perdele au fost trase inapoi, pe parcursul concertului, obturand vederea spre iesirea din club. Cum am mai mentionat mai sus, concertul nu incepuse, fiind doar o muzica pe fundal.

Locatia o stabilisem anterior in urma unei discutii telefonice. Precizez ca in fata scenei, la aproximativ 1,5 metri, cum se priveste la aceasta, se aflau doi stalpi de sustinere, probabil din material beton. Acestia aveau montat de jur imprejur, la aproximativ 1,6 metri de sol, un blat de aproximativ 20 cm. latime pe care se aflau sticle de bere, scrumiere. Stilpul din stanga, cum se priveste la scena, avea partea superioara, deasupra blatului un capitonaj de culoare inchisa, nu pot preciza ce material iar in partea superioara a stalpului era niste decoratiuni, de jur-imprejurul acestuia gen stuf, avand si o orientare tip umbrela, cu varful in jos (aceste aspecte le-am constatat la momentul izbucnirii incendiului ). Tavanul era mascat de mai multe sipci din lemn, orientate paralel cu calea de acces in incinta clubului. Nu pot preciza ce anume se afla sub aceste sipci de lemn, cu toate ca intre ele era spatii egale.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

(...)

In timpul primei melodii a avut loc un spectacol pirotehnic, cu focuri de artificii. Artificiile erau amplasate pe stalpii de sustinere a scenei pe care se aflau proiectoarele, fiind orientate in sus, la un unghi de 45 de grade. Pe fiecare stalp de sustinere al scenei se aflau maxim 2 artificii. Din unghiul in care ma aflam, artificiile din stalpul de sustinere, stang, al scenei bateau spre stalpul stang de sustinere a acoperisului probabil.

Concertul a continuat fara incidente pana la a treia sau a patra melodie, cand a avut loc un nou foc de artficii. Fac precizarea ca artificiile nu au fost aprinse manual, fiecare in parte, ci prin fir, actionate de cineva. Pozitionarea acestora a fost identica cu prima reprezentatie, numarul artificiilor, identic, numai ca mi s-au parut mai puternice ca intensitate. Cateva scantei au atins stalpul din stanga, sub decoratiunile mentionate mai sus iar materialul cu care era captusit stilpul, a luat foc pe verticala. Initial a fost o simpla linie de foc, subtire, de dimensiuni mici care a urcat spre tavan. Solistul Andrei Galut a facut remarca ,, Aceasta nu era prevazut ,, .In fata scenei a aparut un barbat care avea un ecuson la gat ( nu as putea sa-l recunosc daca mi-ar fi prezentat deoarece a fost vorba de cateva fractiuni de secunda, aglomeratie, etc ) si in mana un stingator de incendiu de culoare rosie. Barbatul a incercat sa desigileze extinctorul, dar nu a reusit ( am vazut siguranta de plastic care blocheaza mecanismul la locul sau, siguranta care nu a fost inlaturata de barbatul respectiv ).

Toate persoanele din jurul stalpului stang s-au retras spre bar cind au vazut incercarea nereusita a barbatului de a stinge incendiul. Imediat incendiul a cuprins intreg acoperisul, foarte rapid, aproape instantaneu, moment in care s/au stins toate luminile.


Din acel moment, tot ce-am putut sa vad in jurul meu a fost datorita luminii flacarilor. Panica i-a cuprins pe toti cei prezenti in club si doar solistul vocal al trupei a incercat sa linisteasca multimea, spunand ,, Linisti-ti-va,, Din acel moment multimea a inceput sa se-nbulzeasca spre usa. Temperatura din interiorul clubului a inceput sa creasca, fiind foarte mare si din aceasta cauza a fost sporita panica.

Fac precizarea ca in club erau peste 200 de persoane, ma refer la spectatori, fara staff, angajati club, etc.

Cu totii ne-am imbulzit in directia usii de acces in club, nu se vedea nimic datorita fumului dens si negru. Sipcile din tavan ardeau si caddeau bucati din acesta. In busculada creata am cazut la pamant, alaturi de alte persoane. Vizibilitatea era sub 10 cm de la sol. Am mers pe burta si datorita faptului ca aerul devenise irespirabil mi-am scos puloverul, l-am udat cu berea care o mai aveam in sticla si mi-am acoperit caile respiratorii. Cu toate acestea puloverul s-a impregnat cu miros de fum intr-un timp scurt. Am continuat sa ma tarasc pana cand am observat o fanta de lumina si m-am deplasat in directia respectiva, trecand pe langi persoane care erau intinse pe jos si gemeau. Se auzea cum cineva lovea in usa de acces si striga dupa ajutor. M-am indreptat in directia respectiva, usa a fost deschisa si cu suvoiul de multime am iesit si eu. Am incercat sa mai scot persoane din incapere dar nu am reusit”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, va avea pedeapsa redusă, ca urmare a prescrierii faptelor
Unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, va avea pedeapsa redusă, ca urmare a prescrierii faptelor

Curtea de Apel Bucureşti a dispus miercuri reducerea pedepsei aplicate lui Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, de la 8 ani la 6 ani şi 6 luni, ca urmare a prescrierii faptelor pentru două infracţiuni.

 

Colectiv: Instanţa supremă admite în principiu recursul în casaţie introdus de Piedone. Procesul începe în februarie
Colectiv: Instanţa supremă admite în principiu recursul în casaţie introdus de Piedone. Procesul începe în februarie

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone a introdus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cale extraordinară de atac împotriva condamnării de patru ani închisoare primită în dosarul Colectiv, cererea sa urmând a fi dezbătută în luna februarie 2023.

COLECTIV 7 ANI | Asistentă la Bucur, printre primii care au intervenit: „Dacă mâine ar fi Colectiv, lucrurile ar fi la fel”
COLECTIV 7 ANI | Asistentă la Bucur, printre primii care au intervenit: „Dacă mâine ar fi Colectiv, lucrurile ar fi la fel”
Daniela Minea, în vârstă acum de 53 de ani, este asistentă pe neonatologie la Maternitatea Bucur. Este printre zecile de asistente care au intervenit primele în noaptea incendiului de la Colectiv, ajutând cu tot ce au putut răniţii.
Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.