Raspunsul dat de Raed Arafat parintelui care l-a acuzat de crima. "Cu timpul, vor intelege ca nu puteam face mai mult"

Raed Arafat

"Cu timpul, parintii tinerilor morti la Colectiv vor intelege ca nu puteam face mai mult". Asa suna o parte a raspunsului pe care secretarul de stat Raed Arafat l-a dat tatalui unui baiat care a pierit la 3 saptamani dupa incendiu.

Omul i-a acuzat de crima atat pe Arafat, cat si pe fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. "Copilul asta ar fi trait daca voi nu va incapatanati si nu va credeati de neinvins. Sunteti niste incompetenti, iar incompetenta voastra a ucis", sunt cuvintele extrem de dure ale parintelui indurerat.

La 22 de ani, Alexandru Iancu era proaspat absolvent de ASE. Iubea rockul si obisnuia sa cante de cate ori avea timp. In 30 noiembrie, a fost prins in valvataia focului din Colectiv. A fost internat la Spitalul Sf. Ioan, unde s-a stins trei saptamani mai tarziu.

Indurerat, tatal lui le-a adresat o scrisoare publica celor pe care ii considera responsabili de moartea fiului sau. Ii acuza pe managerii spitalelor in care au fost dusi bolnavii, dar mai ales pe secretarul de stat Raed Arafat si pe fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Copilul asta ar fi trait daca voi nu va incapatanati si nu va credeati de neinvins. Sunteti niste incompetenti, iar incompetenta voastra a ucis. Va acuz de crima domnule Arafat, domnule Banicioiu, domnilor manageri. Dumneavoastra incercati sa aă acoperiti urmele, dar nu veti reusi", a scris Eugen Iancu.

Citește și
Raed Arafat
Raed Arafat: "Nu demisionez. Punct." Starea ranitilor din Colectiv, aflati in spitalele din tara si din strainatate
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Omul le reproseaza faptul ca fiul sau a ajuns la spital nu cu ambulanta, ci cu o masina privata. In plus, spune el, la trierea ranitilor erau prea putini medici si primul-ajutor nu ar fi fost dat in functie de gravitatea arsurilor. Raed Arafat a tinut sa ofere lamuriri pe pagina sa de Facebook.

"Nu poti sa-i iei pe toti de odata si nici nu poti avea o ambulanta pentru fiecare imediat. De aici apare triajul, care la fata locului se bazeaza pe diferentierea celor care au pericol iminent de moarte si sunt salvabil de cei care nu sunt in pericol iminent de moarte", a scris Raed Arafat.

La fel ca si parintii altor tineri arsi in incediul de la Colectiv, si tatal lui Alex le reproseaza directorilor de spitale ca nu au incuviintat la timp transportul bolnavilor in strainatate. Secretarul de stat a raspuns si acestor acuzatii.

"Spitalul Sfantul Ioan unde el se afla a fost vizitat de mai multe echipe de medici straini care decideau pe cine pot primi in spitalele lor. Selectia s-a facut dupa cum am mai explicat dupa gravitatea si transportabilitatea pacientului. Din pacate, unii pacienti nu erau transportabili nici pentru distante mici", a adaugat Raed Arafat.

Si iata ce spunea Nicolae Banicioiu exact acum o luna, cand era ministru al Sanatatii:

"Pentru capacitatea Romaniei, numarul de pacienti rezultat din acest incident e mult mai mare. Noi am evaluat capabilitatile si celorlalte tari din zona. Din punct de vedere medical, pacientii nu sunt transportabili."

Alexandru Mihai Iancu a murit pe 21 noiembrie. A fost penultimul din lista celor 60 de victime care au pierit in urma incendiului din clubul Colectiv.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Reactia lui Ciolos cu privire la Raed Arafat, dupa scandalul in care a fost implicat ISU Bucuresti.
Reactia lui Ciolos cu privire la Raed Arafat, dupa scandalul in care a fost implicat ISU Bucuresti. "Nu exclud nicio masura"

Dacian Ciolos a declarat, joi, ca ISU are nevoie de o restructurare si ca doreste sa vada mai intai analiza pe care o va prezenta Raed Arafat pe aceasta tema inainte de a lua o decizie.

Raed Arafat:
Raed Arafat: "Nu demisionez. Punct." Starea ranitilor din Colectiv, aflati in spitalele din tara si din strainatate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat miercuri, ca nu va demisiona, pentru ca nu se simte vinovat in ceea ce priveste neregulile descoperite la ISU in ceea ce priveste verificarile de la Colectiv.

Raspunsuri privind tragedia din Colectiv. Arafat:
Raspunsuri privind tragedia din Colectiv. Arafat: "Sunt inca pacienti care pot sa mearga catre mai bine sau catre mai rau"

In editia din 15 noiembrie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, medicii Raed Arafat si Ciprian Isacu incearca sa raspunda la cateva din intrebarile ridicate de tragedia din Colectiv si modul in care a fost aceasta gestionata.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.