Raspunsul dat de Raed Arafat parintelui care l-a acuzat de crima. "Cu timpul, vor intelege ca nu puteam face mai mult"

Dată publicare: 05-12-2015 17:57
Dată actualizare: 08-12-2015 07:11


Raed Arafat

"Cu timpul, parintii tinerilor morti la Colectiv vor intelege ca nu puteam face mai mult". Asa suna o parte a raspunsului pe care secretarul de stat Raed Arafat l-a dat tatalui unui baiat care a pierit la 3 saptamani dupa incendiu.

Omul i-a acuzat de crima atat pe Arafat, cat si pe fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. "Copilul asta ar fi trait daca voi nu va incapatanati si nu va credeati de neinvins. Sunteti niste incompetenti, iar incompetenta voastra a ucis", sunt cuvintele extrem de dure ale parintelui indurerat.

La 22 de ani, Alexandru Iancu era proaspat absolvent de ASE. Iubea rockul si obisnuia sa cante de cate ori avea timp. In 30 noiembrie, a fost prins in valvataia focului din Colectiv. A fost internat la Spitalul Sf. Ioan, unde s-a stins trei saptamani mai tarziu.

Indurerat, tatal lui le-a adresat o scrisoare publica celor pe care ii considera responsabili de moartea fiului sau. Ii acuza pe managerii spitalelor in care au fost dusi bolnavii, dar mai ales pe secretarul de stat Raed Arafat si pe fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Copilul asta ar fi trait daca voi nu va incapatanati si nu va credeati de neinvins. Sunteti niste incompetenti, iar incompetenta voastra a ucis. Va acuz de crima domnule Arafat, domnule Banicioiu, domnilor manageri. Dumneavoastra incercati sa aă acoperiti urmele, dar nu veti reusi", a scris Eugen Iancu.

Omul le reproseaza faptul ca fiul sau a ajuns la spital nu cu ambulanta, ci cu o masina privata. In plus, spune el, la trierea ranitilor erau prea putini medici si primul-ajutor nu ar fi fost dat in functie de gravitatea arsurilor. Raed Arafat a tinut sa ofere lamuriri pe pagina sa de Facebook.

"Nu poti sa-i iei pe toti de odata si nici nu poti avea o ambulanta pentru fiecare imediat. De aici apare triajul, care la fata locului se bazeaza pe diferentierea celor care au pericol iminent de moarte si sunt salvabil de cei care nu sunt in pericol iminent de moarte", a scris Raed Arafat.

La fel ca si parintii altor tineri arsi in incediul de la Colectiv, si tatal lui Alex le reproseaza directorilor de spitale ca nu au incuviintat la timp transportul bolnavilor in strainatate. Secretarul de stat a raspuns si acestor acuzatii.

"Spitalul Sfantul Ioan unde el se afla a fost vizitat de mai multe echipe de medici straini care decideau pe cine pot primi in spitalele lor. Selectia s-a facut dupa cum am mai explicat dupa gravitatea si transportabilitatea pacientului. Din pacate, unii pacienti nu erau transportabili nici pentru distante mici", a adaugat Raed Arafat.

Si iata ce spunea Nicolae Banicioiu exact acum o luna, cand era ministru al Sanatatii:

"Pentru capacitatea Romaniei, numarul de pacienti rezultat din acest incident e mult mai mare. Noi am evaluat capabilitatile si celorlalte tari din zona. Din punct de vedere medical, pacientii nu sunt transportabili."

Alexandru Mihai Iancu a murit pe 21 noiembrie. A fost penultimul din lista celor 60 de victime care au pierit in urma incendiului din clubul Colectiv.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO