Imaginile surprinse in Colectiv, inainte de incendiu. "Stingatorul nu ca nu functiona, in loc sa scoata spuma a scos aer"


Ultimul update: Joi 05 Noiembrie 2015 00:06
Data publicarii: Luni 02 Noiembrie 2015 10:20
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

Ca intr-un cosmar cu repetitie, apar noi imagini din seara fatidica. Tinerii din trupa ''Goodbye to gravity" au fost filmati la inceputul concertului.

Erau fericiti, inconjurati de prietenii din public. Cantau cu bucurie, iar sutele de fani stransi in sala le-au raspuns pe masura: cu aplauze si strigate de sustinere. In imagini apar si artificiile, din care au sarit scanteile mortii. Aceste scene lamuresc partial modul in care s-a produs tragedia. Este inceputul concertului formatiei Goodbye to Gravity.

Remus Achim: "Este cu siguranta o piesa de la inceputul show-ului, nu este de la finalul showului. M-am dus spre scena, m-am dus aproape de ei pentru ca ma stiu cu Alex foarte bine, cu Mihai care nu mai e foarte bine."

Remus Achim: "La fel de mari erau si celelalte, poate o idee mai mari, gandeste-te pe scena asta, pe acest cadru nu poti sa pui focuri imense de artificii. Ai oameni aici, stanga, dreapta. Nu poti sa pui focuri de artificii cum vezi la Revelion."

Acestea au fost primele artificii, mai mici. Chiar daca forta lor nu este mare, scanteile ating buretele stalpului situat la cativa metri de scena. Nimeni nu observa. Toti sunt prinsi de melodia care rasuna in tot clubul.

Remus Achim: "Eram prin zona asta cand s-a intamplat, prin spatele stalpului. Aici este stalpul de sustinere. Intre stalp si scena sunt trei metri, nici trei metri. Erau aproximativ la fel. Dar nu erau foarte mari. Sigur, suta la suta, sunt convins."

La finalul spectacolului, au fost aprinse si celelalte doua artificii. Mai mari, au ars cu mai multa putere si dintr-o data au devenit din periculoase mortale. Primele secunde au fost esentiale.

Remus Achim: "Luase un baiat un stingator, dar, ghinion, stingatorul acela nu ca nu functiona, in loc sa scoata spuma a scos aer. Ceea ce, cred eu, nu sunt specialist, dar aerul acela a amplificat si mai mult focul declansat pe burete si practic l-a impins in sus.Faptul ca m-am dus langa stalp cand a ars m-a salvat, pentru ca daca ramaneam in spate langa Stefan, Razvan, langa oamenii cu care eram, ieseam mai tarziu sau nu ieseam deloc."

Focul a capatat forta si s-a extins cu repeziciune in club. Plasticul a fost topit de flacari si a inceput sa curga pe oameni. Arsurile provocate de acesta au fost cele mai adanci.

Remus Achim: "Vazandu-i pe aia ca ies si se agita, am zis, da, e de iesit, dar nu realizam, ma gandeam, ma duc, ies si ma intorc."

Membrii trupei au fost prinsi pe scena. Doi dintre ei au murit, iar ceilalti trei sunt raniti in spital.

Remus Achim: "Nu traiau din muzica, nu traiau din asta, banii pe care ii faceau din alte joburi ii investeau in muzica."

Spectacolul din acea seara trebuia sa dureze aproximativ o ora. Artistii s-au pregatit pentru el cu o saptamana inainte.

Pe YouTube a aparut un clip filmat de unul dintre supravietuitori la inceputul concertului, cand trupa canta piesa "The Day We Die".

In clipul de mai jos vedeti imagini in timpul concertului.

VIDEO PROTVPLUS.RO