"Daca nu sunteti calmi, o sa murim cu totii." De cate ori s-au aprins cu adevarat artificii inainte de incendiu

Incendiu Colectiv

O tanara care a reusit sa iasa afara din Club inainte sa se dezlanduie iadul, a povestit pentru procurori momentele dinaintea dezastrului si cum au incercat tinerii sa se calmeze reciproc, fara sa stie ce-i asteapta.

Mirela Delia Tugui a ajuns in clubul Colectiv cu o ora inainte de inceperea concertului. Femeia statea impreuna cu sotul ei in partea stanga a scenei. Ea le-a marturisit procurorilor un detaliu extrem de important: artificiile se aprindeau la aproape fiecare melodie cantata de trupa. Ghinionul a fost ca la una din ultimele piese din program o scanteie sa declanseze un incendiu de o violenta inimaginabila.

„In momentul in care a inceput prima melodie am observat ca pe stalpii de metal de langa scena s-au aprins artificii care se opreau pe parcurs iar pe finalul fiecarei melodii, (aproximativ) se aprindeau iarasi pentru cateva secunde. Acest lucru s-a intamplat pentru fiecare din cele 5-6 melodii pe care le-au cantat.

In jurul 22.25-22.30 dupa finalul uneia dintre melodii (cand se aprindeau artificiile), in timp ce solistul se adresa publicului am observat ca o scanteie a aprins buretele de pe stalpul aflat in fata mea. Acesta a ars vreme de cateva secunde si parea ca se va stinge insa am vazut cum flacara a urcat pe stalp catre plafon. In acest moment l-am auzit pe solistul formatiei spunand ,, Asta nu era in program” si folosind cuvintele ,,Aduce cineva un extinctor” sau,, Are cineva un extinctor”. In momentul in care solistul a terminat de spus aceste lucruri tavanul s-a aprins instantaneu. Imi mai amintesc ca inainte de a se aprinde tavanul, cineva care se afla chiar la baza stalpului a agitat o sticla si facand presiune a incercat sa stinga flacarile insa nu a reusit intrucat flacara era deja sus. Aproape in acelasi moment am vazut o alta persoana careia nu i-am retinut semnalmentele ca avea in mana un extinctor pe care incerca sa-l deschida insa din motive pe care nu le cunosc nu a reusit.”

In acele momente, existau si persoane care incercau sa ii linisteasca pe cei din jur, dupa cum a marturisit femeia.

„Atunci am auzit pe cineva in spatele meu spunand ,,Trebuie sa iesim afara”. Din priviri, m-am inteles cu concubinul meu care se afla la cativa pasi de mine ca trebuie sa o iau catre iesire, lucru pe care l-am si facut. M-am intors catre primul rand de usi care se aflau la doi metri de mine si, dupa ce am trecut de acesta s-a creat o presiune din spate care m-a impins in fata si m-a lipit de un barbat care statea cu spatele la zid si spunea ceva de genul, ca daca nu sunteti calmi, o sa murim cu totii. Am observat atunci ca usile care dadeau in exterior erau duble iar deschisa la acel moment era jumatatea de pe partea stanga cum se iesea in afara. In momentul in care s-a format presiunea din spate am auzit o bubuitura si s-a deschis si usa din dreapta. Cumva acel om m-a rasucit si impins afara.”

Citește și
Colectiv
Tanara care a iesit din club chiar inainte sa izbucneasca incendiul. "Prietenul meu a tinut usa deschisa ca sa iasa lumea"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ea a fost printre primele persoane care au iesit in siguranta din club. In spatele ei, au iesit „persoane arse, hainele arse si parul ars”, iar multe dintre ele nici macar nu realizau ca sunt in flacari.

„Mentionez faptul ca in tot acest timp eu nu am vazut nici fum nici flacari, insa in momentul in care ma aflam la 2-3 pasi in exterior am simtit in spate o bufnitura si instantaneu o flacara care m-a atins si mi-a luat foc parul invaluindu-ma intr-un fum negru. Din persoanele care reusisera sa iasa afara in fata mea, eu am fost singura atinsa de flacari. Am asteptat aproximativ 5 minute sa iasa si concubinul meu care a reusit in final sa iasa afara fiind doar intoxicat cu fum. De la el am aflat ca a reusit sa intre in garderoba unde s-a culcat la pamant si a ramas protjandu-si caile respiratorii cu haine. In timpul cat am ramas in fata clubului am vazut persoane arse, hainele arse si parul ars. Cineva a trecut pe langa mine fugind cu un picior in flacari. L-am oprit sa-si stinga focul, lucru pe care l-a facut la solicitarea mea intrucat el nu-si mai dadea seama spunandu-i ,,Vezi ca arzi.”

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Marturia SOCANTA a unuia dintre vecinii clubului.
Marturia SOCANTA a unuia dintre vecinii clubului. "Aveau hainele zdrentuite, ca niste zombie, am crezut ca sunt mascati"

Constantin Ghiorghiu este managerul unui club de pe platforma Pionierul, la mai putin de 100 de metri de Colectiv. Declaratiile sale in fata procurorilor prezinta o scena de cosmar.

Tanara care a iesit din club chiar inainte sa izbucneasca incendiul.
Tanara care a iesit din club chiar inainte sa izbucneasca incendiul. "Prietenul meu a tinut usa deschisa ca sa iasa lumea"

Un martor, Patrascu Sorina Ana, care a stat in al doilea rand de la scena catre iesire, a povestit ca nu stia ca o sa se foloseasca artificii sau alt fel de spectacol pirotehnic in timpul concertului.

Cum au incercat tinerii din Colectiv sa se salveze unii pe altii. Supravietuitor:
Cum au incercat tinerii din Colectiv sa se salveze unii pe altii. Supravietuitor: "Erau 2 randuri, unii ii trageau afara"

Parchetul General a facut publice mai multe dintre declaratiile date de martorii incendiului din Colectiv.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.