Stresul si consumul de alcool, in stransa legatura cu utilizarea Facebook - studiu
Studentii din primii ani care se plang de un nivel ridicat al stresului si carora le place sa consume alcool sunt mai predispusi la a se "lega" emotional de retelele de socializare, arata un studiu recent publicat de cnet.com.
In incercarea de a afla ce le determina pe unele persoane sa apeleze la Facebook pentru a stabili legaturi cu altii, Russell Clayton, student doctorand la Scoala de Jurnalism din Missouri, a descoperit ca anxietatea si consumul de alcool joaca un rol important in acest sens.
Pentru lucrarea sa de doctorat, care urmeaza sa fie publicata si in numarul din mai al revistei Computers in Human Behavior, Clayton a analizat comportamentul a peste 225 de proaspat admisi la Universitate din punct de vedere al emotiilor, anxietatii, nivelului de socializare, dar si al consumului de alcool si marijuana.
Realizatorul studiului a descoperit astfel ca studentii care se declarau deopotriva anxiosi si mari consumatori de alcool pareau sa fie mult mai legati din punct de vedere emotional de Facebook.
De asemenea, cei care au raportat ca sunt singuri in viata de zi cu zi sau prezinta stari de anxietate aveau la randul lor conturi pe Facebook pe care le accesau zilnic, dar nu se simteau legati emotional de persoanele cu care erau prieteni pe acea retea de socializare.
"Cand oamenii sunt legati emotional de Facebook, accesul la fotografii sau la alte postari ale prietenilor in timp ce acestia consuma alcool ii motiveaza sa se angajeze in comportamente similare in loc sa se adapteze unei vieti sociale normale", sustine Russell Clayton.
La polul opus, consumul de marijuana arata ca este vorba despre absenta oricarei conexiuni emotionale cu resprectiva retea de socializare.
"Consumul de marijuana este mai putin normativ, ceea ce inseamna ca tot mai putine persoane posteaza pe Facebook imagini facute atunci cand folosesc acest drog. De asemenea, am demonstrat ca aceia care fumeaza marijuana in mod frecvent sunt mai putin predispuse de a se atasa emotional de Facebook", sustine Clayton.
Daca Facebook este terapeutic pentru cei care se confrunta cu stari de anxietate este un subiect in continuare indelung dezbatut. Un studiu efectuat in 2012 a aratat ca persoanele care acceseaza site-urile de socializare in mod regulat isi schimba comportamentul in mod negativ, ceea ce implica si dificultati de socializare in viata reala sau de relaxare.
Iar, in contextul in care apare intrebarea: "Cine a fost prima, anxietatea sau socializarea?", Facebook pare sa pairda teren in fata Twitter sau Instagram.
Nivelul de stres si consumul de droguri al utilizatorilor acestora, in timpul folosirii acestor site-uri este, fara indoiala, iminent, apreciaza specialistii.