Salarii atractive pentru elevi oferite de firmele IT și de gaming. De la ce vârstă sunt primiți
„Vă jucați la locul de muncă, și primiți și bani", așa sunt atrași liceenii de companiile care creează aplicații mobile, jocuri și grafică.
Spre deosebire de anii trecuți, când își recrutau angajații dintre studenții la informatică, acum îi cheamă și pe elevii de liceu, la module plătite sau în vizită. Sunt căutați viitorii specialiști, care pot crea produse, la fel de vândute ca „FIFA" și „Need for Speed", jocuri dezvoltate în România.
Ochi şi urechi, un grup de elevi de la liceul Jean Monnet spera să afle cum pot transforma în cariera pasiunea care deja le consuma o groază de timp.
Participant: "Cred că în jur de 4-5 ore, cam aşa. Joc League of Legends şi nişte jocuri pe telefon care nu-s aşa de populare, dar mie îmi plac".
Liceeni sunt într-o "fabrică" de jocuri, care caută designeri tot mai tineri, iniţial plătiţi în sesiuni de internship.
Mariana Lupuianu, resurse umane: "De la 2000 de ron, pot să ajungă şi la 3500".
Reporter: "De la ce vârsta îi primiţi?
Mariana Lupuianu, resurse umane: "De la 16 ani, pentru că atunci mai au nevoie doar de un mic acord din partea părinţilor".
Practic, în orele de muncă fac ce vor ei, dar şi clienţii. Cristian întoarce pe toate fețele aceste personaje.
Cristian Simionescu, grafician: "Probabil zona metal şi goth, fix pentru publicul ăsta am conceput şi chiar mă gândeam să fac o colecţie!".
La nivel mondial, industria de gaming a depăşit valoarea industriei de film şi a celei de muzică, generând anul trecut încasări de 120 de miliarde de dolari. Comunitatea de gameri număra în jur de 2 miliarde de oameni, iar pe o piaţă în care jocurile noi sunt foarte cerute, România e "tânăra speranţă". Avem aproape 80 de studiouri care fac jocuri, cu o cifră de afaceri cumulata de 150 de milioane de dolari.
Dar, ca să scoată bani, firmele şi investesc. 70.000 de euro au însumat premiile unui concurs de aplicaţii, tot pentru elevi.
Anca Ciurte, organizator: "Unele dintre ele sunt foarte practice, soluţiile sunt implementate ca şi aplicaţii mobile, de comunicare între pacient şi medic".
O bază de date în care mai multe spitale pot "vărsa" radiografii pulmonare reale, dar anonime, cu un diagnostic confirmat de specialist. Orice imagine nouă primeşte iniţial un verdict incert.
Reluăm acelaşi experiment, încărcăm absolut aceeaşi radiografie dar acum pe un model mult mai bun, antrenat cu date din mai multe spitale şi mai mulţi doctori. 82 la sută! Înseamnă că acolo există un risc real.
În prezent, cele mai mari salarii medii în IT sunt în Cluj Napoca şi Bucureşti: aproximativ 7000 de lei pe lună.