Piața de IT din România a ajuns la 4,5 miliarde euro. Aplicaţiile care au cucerit lumea
Industria de software din România ia avânt. După ce ani la rând firmele au lucrat doar pentru companii mari, pentru care erau furnizori de servicii, acum au început să dezvolte și propriile programe.
Unele au reușit chiar să-și dea aplicațiile la export, mărindu-și astfel veniturile. Nu-i de mirare că piața de IT de la noi a ajuns la 4,5 miliarde de euro.
Claudiu Suma are în Timişoara două firme de IT cu 90 de angajaţi, care dezvoltă propriile aplicaţii software. Un program pentru plata parcării, creat de firmele lui, este folosit deja de primăriile din 45 de oraşe de la noi şi, recent, a fost implementat şi în Serbia şi Ungaria.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Se vrea o aplicaţie simplă, unitară. Opreşti undeva maşina şi la un clic distanta ţi-ai rezolvat problema plății parcării. România este o piaţă relativ mică. Nu poţi să faci ceva numai într-o ţară, trebuie să fii global”, spune Claudiu.
Firmele lui au dezvoltat şi un soft de monitorizare a vehiculelor prin GPS. Aplicaţia a fost cumpărată deja şi de companii din vestul Europei.
Călin Crișan, director tehnic: "Raportăm poziţia şi alte date pe care le luăm de la computerul de bord şi le transmite la un server. Avem marea majoritate a clienţilor în România, dar suntem şi pe piaţa italiană, poloneză."
Şi alte companii din domeniu au renunţat să mai lucreze pentru firme mari din străinătate şi au început să dezvolte propriile programe. O firmă, de pildă, a avut succes cu o aplicaţie pentru mobil care permite utilizatorului să comande mâncare de la mai multe restaurante.
Specialiştii spun că în ultima vreme numărul companiilor IT care produc software propriu şi aplicaţii a început să crească, iar tendinţa se va menţine şi în următorii ani.
"Ne mutăm de la modelul de outsorcing, intial pentru care au venit firmele mari, la cea în care producem propriile servicii sau soluţii software şi care adăugă valoare mult mai mare", spune Valentin Mureșan, coordonator Asociația Banat IT.
Potrivit Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, în România piaţa de IT a ajuns anul trecut la 4,5 miliarde de euro şi se estimează că în 3 ani va ajunge la 7 miliarde de euro.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!