Mesajele primite de români pe Facebook și Instagram. Anunțul făcut de compania „Meta”. „Ai dreptul de a obiecta”
Utilizatorii români de Facebook și Instagram au început să primească mesaje prin care sunt anunțați că „Meta'', compania mamă, va folosi conținutul postat de ei pentru a îmbunătăți inteligența artificială.
Experții în tehnologii digitale spun că notificarea a fost forțată de creatorii de conținut, nemulțumiți că cele două rețele le preiau munca fără acord. Publicația New York Times, a cheltuit deja peste un milion de dolari în pregătirea procesului împotriva „Meta''.
„Baza legală pe care ne bazăm pentru a folosi informațiile de la tine, ca să creăm și să îmbunătățim instrumentele de inteligență artificială se numește interes legitim. Asta înseamnă că ai dreptul de a obiecta”. - așa sună mesajul trimis utilizatorilor români de META, compania care controlează Facebook și Instagram. În lipsa consemnării obiecției pe link-ul momentan invalid, datele pot fi preluate automat.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Utilizator: „Nu mă deranjează, important e ca noi să controlăm ce postăm pe Facebook”.
Utilizator: „Nu mi se pare normal. Până la urmă pozele și textele sunt lucruri care ne aparțin, sunt proprietatea noastră, sunt gândite de noi”.
Doar că regula este: „Dacă un serviciu nu te costă nimic, atunci tu ești marfa!” Accesul la rețelele de socializare e gratuit pentru utilizatori, dar aceștia consumă reclame, iar datele colectate din postările lor sunt analizate și folosite.
Ceea ce META recunoaște în sfârșit și cere formal acordul celor care au conturi pe Facebook și Instagram, ca textele, fotografiile și filmele publicate să fie folosite pentru perfecționarea inteligenței artificiale.
În esență, este colectat și arhivat conținutul felul nostru de a fi, de a gândi și de a ne manifesta.
Dragoș Stanca: „Atenție, faptul că tu exprimi o emoție, transmiți o revoltă sau creezi sau distribui ceva original în spațiul online, acest lucru este folosit ca chat gbt, de exemplu, să vorbească și mai natural și mai documentat”.
Corespondenții ȘtirileProTV au cerut chiar celei mai recente versiuni a chat GBT să analizeze impactul alimentării modelelor de inteligență artificială cu postările noastre.
PRO:
1- suntem așa diferiți, încât avatarurile vor explora fiecare fațetă a personalității umane.
2 - Vor apărea noi tehnologii și soluții IT, deci un progres tehnologic.
3 - Acces gratuit la date, pentru cercetători și companii.
4 - Utilizare la liber, pentru educația copiilor și a tinerilor.
CONTRA - derapaje ca încălcarea drepturilor de autor, neplata artiștilor care creează, calitatea incertă a datelor- și amintim aici știrile false - dar și frânarea efortului - de ce să cauți, dacă au toate informațiile la degetul mic?
Meta este deja ținta unor acuzații de încălcare a drepturilor comerciale. Mai multe entități din presă - printre care ziarul New York Times - vor cere despăgubiri pentru folosirea fără permisiune a operelor originale postate online.