iLikeIT. Robotul umanoid Ameca, atracția principală a târgului de tehnologie din Las Vegas

Ultima actualizare: 07-01-2022 13:42

Un robot-umanoid este atracția principală din cadrul CES 2022, târgului de tehnologie din Las Vegas.

Ameca imită până la cel mai mic detaliu mișcările unei persoane. Ascultă comenzile și poartă conversații avansate cu vizitatorii de la CES, ușor speriați de sarcasmul ei.

Ameca este un robot-umanoid care a atras foarte multă atenție la CES 2022. Este un robot dezvoltat în Marea Britanie. În față are 22 de motorașe, fața este acoperită de un silicon special și are inclusiv riduri pe frunte.

La Ameca se lucrează de 4 ani. Compania din spatele robotului-umanoid vrea ca Ameca să fie un asistent versatil în hoteluri, restaurante sau muzee. Pielea făcută din silicon este concepută special de creatorii robotului. 51 de motoare sunt responsabile de mișcările făcute întocmai ca un om.

Marcus Hold, product manager Ameca: „E în plan. Avem picioare funcționale la atelier dar o să mai dureze 5-10 ani până când o vom face pe Ameca să meargă. Apar o mulțime de provocări noi. Din momentul în care știe să meargă unde o să meargă robotul? Ce o să facă la destinație? Cum evită oamenii? E ceva ce avem în plan dar acum vrem să îmbunătățim alte funcții ale robotului înainte să-l lăsăm să meargă în public."

Un alt produs care a creat controversă este Nowatch. Un ceas care nu spune cât e ora, ci mai degrabă poate să prezică când proprietarul urmează să devină stresat. Are o mulțime de senzori care măsoară pulsul dar și alte date biometrice.

Dr. Hylke Muntinga, fondator: „Am vrut să am un ceas care îți spune timpul care contează, prezentul. Arată ca un ceas obișnuit, cadranul poate fi înlocuit. Discurile sunt fabricate de lucrători în piatră, din India. Noi credem într-un viitor fără ecrane. Ecranul nu face altceva decât să crească starea de anxietate. Dacă vrei să știi cât este ora, ai oricum telefonul cu tine”.

Aktia, un alt ceas fără ecran, este un aparat care măsoară tensiunea foarte rapid și simplu, fără ca cel care poartă brățara se simtă. Este și primul dispozitiv de genul din lume și a trecut cu brio peste testele clinice. Se vinde deja cu succes în Europa la un preț de 200 de euro.

Nora Levinson, manager de produs: „Măsurăm în fiecare oră sau chiar mai des. Sincronizăm datele prin bluetooth cu telefonul mobil. Poți urmări toate analizele de peste zi. Putem să vedem tensiunea arterială pe timpul nopții, tratamentul administrat și dacă a fost peste limita recomandată”.

Și mai avem un gadget fără ecran, util pentru luat notițe.

Atunci când vrem să refolosim această tăbliță, cu celălalt capăt al creionului atingem în colț. Și aici, avem cristale lichide și ele se aprind în momentul în care atingem cu vârful creionului. Este o baterie micuță de ceas, care trebuie înlocuită o dată la câțiva ani, iar aceste post-it-uri funcționează cu curentul din creion și acesta are nevoie de baterii noi din când în când.

Produsul se vinde deja în Statele Unite ale Americii. Prețul de pornire este de 25 de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO