iLikeIT. Camera web care stie cum iti bate inima, pixul care scrie 3D si telecomanda din privire

×
Codul embed a fost copiat

Pe termen scurt, tehnologia ne impresioneaza. Pe termen lung, ne schimba radical vietile. Asa ca ne intrebam in fiecare zi: cum arata viitorul? Masini zburatoare? O viata fara butoane? Controlam totul prin gesturi?

Nu cunoastem solutii definitive, dar avem o idee clara despre directia in care se indreapta tehnologia. Viitorul vine in doze mici si e deja aici, in prezent, prin tot felul de inovatii. Am cautat printre noutatile toamnei solutiile care au sanse sa ne remodeleze stilul de viata. Cele mai multe dintre ele ne-au atras si captat iremediabil privirea.

Clic, clic, clic. Drag and drop. Mouse-ul are deja 40 de ani, iar tastatura cateva secole. Chiar nu gasim altceva mai destept sa controlam calculatorul? Si daca stie deja totul despre noi, de ce sa nu ne atentioneze calculatorul cand suntem prea obositi sau avem chiar o problema de sanatate? Ambele probleme se rezolva cu o camera video aparent banala.

Cu ajutorul unei camere web vedem schimbarile de culoari de pe piele. Putina lume stie ca, atunci cand inima bate, sangele trece pe sub piele si ni se schimba culoarea pielii. Asa isi da seama spre exemplu, daca ne asezam in fata calculatorului, cam de cate ori ne bate pe minut inima.

Sa zicem ca suntem destul de relaxati. Am ajuns la 75 de batai pe minut. Camera web inteligenta poate sa spuna daca sunteti suficient de odihniti, nivelul de stres si alte lucruri. Calculatorul devine cel mai bun prieten cu care muncesti, dar si doctorul nostru.

Citește și
spike
Spike, gadgetul care transforma toate fotografiile intr-o harta 3D
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pare sofisticat, dar tehnologia exista deja si pe consolele de jocuri care ne recunosc deja gesturile. Vine in sfarsit pe calculatoare si nu doar pentru jocuri.

Putem sa ne folosim mainile ca sa controlam un joc care ruleaza acum pe laptop. Diferenta dintre acest webcam si un webcam obisnuit e ca acesta este 3D. Asa ca nu vede doar o mana care trece prin fata lui, ci toata forma mainii. Atunci va raspunde mult mai bine la comenzi si va fi mai precis.

Tot in privire poate sta controlul televizorului. Adica ochii devin telecomanda. Va duceti pe meniu cu privirea si  clipiti ca sa deschideti meniul. Puteti alege un film sau sa deschideti mesajele prietenilor. Foarte simplu.

O camera scaneaza in permanenta fata celui care se uita la televizor. Deteacteaza miscarea ochiului la nivel de microni si o transforma in gesturi pe ecran.

95% din ce stim despre lume aflam dintr-o privire. Ce vad ochii, creierul crede. Cum ar fi ca te dai cu trenuletul, cand de fapt stai pe loc. E posibil cu Oculus Rift. Un nume ciudat pentru un gadget spectaculos. Seamana cu o pereche de ochelari, insa lentilele sunt inlocuite de doua ecrane. Fiind atat de aproape de ochi ai impresia ca traiesti intr-un joc pe calculator. Unii glumesc si spun ca ideea inventatorului a venit dupa ce acesta a consumat substante interzise.

Toate acestea exista deja. La fel si hologramele pe care le-am tot vazut prin filme. Garmin experimenteaza spre exemplu cu un nou sistem de navigatie care proiecteaza informatiile sub ochii soferului.

Desi tot mai multi dintre noi s-au obisnuit sa foloseasca smartphone-ul sau tableta, producatorii de aparate de navigatie s-au reorientat sa ofere ceva ce smartphone-ul inca nu poate, cum ar fi head-up display, adica o holograma care sa proiecteze pe o foaie de sticla. Poate fi pus pe bord si nu mai trebuie sa iti iei ochii de la drum, atunci cand vrei sa vezi indicatiile, viteza ora.

Cel mai simplu poti impresiona privirea cu o poza buna. Cum ar fi sa ai una mult mai buna chiar pe telefonul actual?

Oricat de mult ar imbunatati producatorii de smartphone-uri camerele foto, nu ne pot oferi decat cel mult poze bune. Pentru poze spectaculoase ai nevoie de lentile mai bune si senzori mai mari. Pana astazi era mai complicat, dar solutia exista.

Un adaptor se ataseaza la orice smartphone sau tableta. Sony a luat cea mai buna camera foto compacta si a miniaturizat-o, ca sa o conectam la telefon. Conexiunea se face wireless si poti vedea pe telefon exact ce surprinde aceasta micro-camera. Tot de pe telefon controlezi toate setarile.

Poza facuta va fi transferata pe tableta, ca si in cazul filmarilor. Poti s-o prinzi pe trepied, ventuza, oriunde ai nevoie de calitate.

La poze ne pricepem tot mai multi. Dar la scris 3D abia acum incepe competitia. Iata primul pix care scrie vertical pe hartie, adica 3D.

3Doodler este un proiect finantat integral pe internet de oameni care si-au dorit asa ceva. Va fi lansat pe piata in februarie si va costa 100 de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
iLikeIT. Care sunt cele mai bune gadgeturi pe timp de furtuna, frig sau drum lung
iLikeIT. Care sunt cele mai bune gadgeturi pe timp de furtuna, frig sau drum lung

Fie vremea cat de rea, un gadget te-ar putea salva. George Buhnici a scormonit internetul romanesc in cautarea unor solutii pentru cei care infrunta furtunile, frigul sau orele lungi pe drum.

Spike, gadgetul care transforma toate fotografiile intr-o harta 3D
Spike, gadgetul care transforma toate fotografiile intr-o harta 3D

Iata un efect pe care nu il veti gasi niciodata pe Instagram.

iLikeIT. Metodele prin care putem conecta toate gadgeturile din casa la TV: wireless sau prin cablu
iLikeIT. Metodele prin care putem conecta toate gadgeturile din casa la TV: wireless sau prin cablu

Telefoane, tablete sau calculatoare. Toate sunt bune pana cand vrei sa te uiti la un film, la pozele din vacanta sau un joc. Cel mai potrivit este intotdeauna cel mai mare ecran din casa, adica televizorul.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.