Huawei lansează Harmony OS pe 2 iunie. Ce reprezintă noua interfață a telefoanelor în raport cu Google

Ultima actualizare: 25-05-2021 13:14
Huawei lansează Harmony OS pe 2 iunie. Ce reprezintă noua interfață a telefoanelor în raport cu Google
Shutterstock

Harmony OS, sistemul alternativ de operare pentru telefoane dezvoltat de Huawei, va fi lansat pe 2 iunie. Acesta este contraatacul gigantului chinez față de sancțiunile impuse de SUA, respectiv interdicția de mai folosi Androidul proprietar al Google.

 

Folosirea propriului sistem de operare va face ca Huawei să nu mai fie dependentă de Android.- Androidul cu cod Google, pentru că există și Androidul open source, care poate fi rescris, compilat și folosit de oricine.

Huawei Technologies va lansa Hongmeng OS sau Harmony Os pe 2 iunie, relatează marți agențiile de presă Xinhua, Reuters și Agerpres.

În 2019, Huawei a devenit o victimă a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, după ce Casa Albă a declarat producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ulterior i-a impus mai multe sancţiuni comerciale. Aceste sancţiuni i-au afectat creşterea şi au forţat Huawei să îşi vândă marca de telefoane low-cost Honor.

HarmonyOS, sau Hongmeng în chineză, este un sistem de operare de tip "open-source" (sursă deschisă) pentru diverse dispozitive. Prima dată a fost lansat pe dispozitivele Internet-of-Things (Internetul obiectelor), care includ dispozitive portabile şi tablete, în august 2019.

Huawei se aşteaptă ca până la finalul anului numărul dispozitivelor echipate cu HarmonyOS să ajungă la 300 de milioane.

Noul HarmonyOS este menit să atenueze impactul sancţiunilor, Huawei fiind nevoită să îşi dezvolte propriile sale cipuri, după ce sancţiunile introduse de autorităţile de la Washington i-au blocat accesul la tehnologiile americane şi la o serie de furnizori importanţi, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Cu toate acestea, fondatorul Huawei, miliardarul Ren Zhengfei, a promis că nu va renunţa la afacerile din domeniul telefoanelor inteligente, dezminţind zvonurile referitoare la o posibilă vânzare.

Odată cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, Huawei este acum pe locul şase pe plan global, cu o cotă de piaţă de 4% în primul trimestru din 2021.

În februarie, Huawei a prezentat un smartphone pliabil din categoria high-end şi, totodată, a informat că vânzările şi profitul său au crescut foarte puţin în 2020, din cauza sancţiunilor americane.

Modelul Mate X2, cu un preţ de cost de 17.999 yuani (2.800 de dolari), care se desface într-un dispozitiv cu un ecran de 8 inch (203 milimetri), este echipat cu cipul 5G Kirin 9000 dezvoltat chiar de Huawei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO