Facebook a blocat complet postarea sau distribuirea de ştiri în Australia

18-02-2021 07:35


facebook

Compania a luat decizia după ce autorităţile australiene au propus o lege ce prevede ca reţelele sociale să le plătească publisherilor pentru ştirile postate.

Facebook şi-a pus joi în practică ameninţarea din toamnă, când avertizase că va bloca pentru utilizatorii din Australia orice link şi orice postare care conţine ştiri din presă, pentru a nu fi nevoit să le plătească apoi publisherilor. Directorul pentru Australia şi Noua Zeelandă, Will Easton, a precizat că sunt blocate toate linkurile către materiale ale publisherilor australieni - inclusiv pentru utilizatorii din restul lumii - iar utilizatorii din această ţară nu vor putea vedea sau posta conţinut aparţinând vreunui site de ştiri, fie că este australian sau internaţional. 

Potrivit Guardian, au fost afectate şi pagini ale unor instituţii guvernamentale, ONG-uri sau diverse organizaţii non-profit, printre care numeroase spitale. Inclusiv pagina oficială a Facebook a fost blocată. Compania a anunţat că ia măsuri pentru remedierea acestei situaţii.

 

De ce a fost blocată postarea şi distribuirea de ştiri pe Facebook în Australia

 

Măsura a fost luată, potrivită lui Easton, din cauză că Autoritatea pentru concurenţă şi protecţie a consumatorilor din Australia intenţionează să adopte o hotărâre prin care reţelele sociale să plăteacă publisherilor pentru ştirile postate în cadrul reţelei - o măsură similară cu cea care s-a încercat, fără succes, să fie impusă pentru Google în Europa.

Ca urmare, paginile de Facebook ale publicaţiilor australiene sunt goale, iar utilizatorii din această ţară primesc un mesaj de eroare dacă încearcă să distribuie ştiri, scrie Guardian.

Easton susţine că publisherii câştigă mai mult decât Facebook din distribuirea de ştiri pe reţeaua socială. "Sperăm ca, pe viitor, guvernul australian să recunoască valoarea pe care o oferim şi să colaboreze cu noi ca să întărească, nu să limiteze, parteneriatul nostru cu publisherii".

 

Ce spun autorităţile din Australia despre blocarea ştirilor pe Facebook

 

Oficialii australieni spun că sunt în discuţii cu reprezentanţii Facebook - însă ministrul comunicaţiilor, Paul Fletcher, a afirmat că decizia ridică semne de întrebare privind credibilitatea informaţiilor care sunt disponibile în prezent pe Facebook pentru utilizatorii din ţara sa, în condiţiile în care "sursele serioase şi credibile de ştiri au fost eliminate de pe platformă". 

Şi Google a ameninţat că se retrage din Australia dacă proiectul de lege este adoptat, dar a semnat în ultimele zile parteneriate cu cei mai mari publisheri din această ţară.

 

Cum sunt afectaţi uilizatorii din România

 

Practic, utilizatorii Facebook din România nu vor mai vedea pe Facebook niciun fel de conţinut - link, video sau fotografie - al unui publisher australian. Mai sunt vizibile doar paginile acestora de Facebook, dar fără postări. De asemenea, dacă călătoresc în Australia, atâta timp cât se află pe teritoriul acestei ţări nu vor mai putea posta sau vedea pe Facebook niciun fel de ştiri. 

Sursa: Guardian