Dosarul Zhenhua. Cea mai mare bază de date personale, strânsă de chinezi. Pe listă este și premierul englez Boris Johnson
Datele personale a milioane de oameni din întreaga lume au fost strânse de o companie chineză, arată un expert în securitate cibernetică care a părăsit China de teama represaliilor.
Au fost prelucrate informații aparținând unor regi sau regine, premierului britanic Boris Johnson sau provenind de la simpli utilizatori de internet.
Cea mai mare afacere cu date personale, despre care s-a aflat la acest moment, aparține companiei chineze Zhenhua, cu sediul în Shenzen, relatează The Guardian. Compania de securitate chineză este bănuită de legături cu rețele militare și servicii de informații din China, arată sursa citată.
Aproximativ 2,4 milioane de persoane sunt incluse în baza de date, cu informații strânse în special din zonele publice, cum ar fi profilurile de social media, au spus analiștii.
Compania de consultanță în materie de securitate cibernetică, Internet 2.0, a reușit să extragă înregistrările a aproximativ 250.000 de persoane din baza de date.
Firma, cu sediul în Canberra, ai cărei clienți includ guvernele SUA și Australia, a regăsit în datele extrase identitatea a aproximativ 52.000 de americani, 35.000 de australieni și aproape 10.000 de britanici. Sunt chiar și datele politicienilor, precum premierii Boris Johnson și Scott Morrison și rudele lor, familia regală, vedete și personalități militare.
Ce spun chinezii
„Raportul este profund neadevărat” au declarat pentru jurnaliștii englezi reprezentanții companiei chineze Zhenhua
Reprezentanta companiei chineze, care s-a prezentat drept „Sun”, a oferit și explicații.
„Datele noastre sunt date publice de pe internet. Nu colectăm date. Aceasta este doar o integrare a datelor. Modelul nostru de afaceri și partenerii noștri sunt secretele noastre comerciale. Nu există o bază de date cu 2 milioane de persoane ”, a spus ea.
„Suntem o companie privată”, a adăugat Sun, negând orice legătură cu guvernul sau armata chineză. „Clienții noștri sunt organizații de cercetare și grupuri de afaceri” a dat asigurări oficialul companiei Zhenhua.
Baza de date vizează persoane influente dar și oameni obișnuiți
Baza de date strânsă de chinezi a fost făcută publică de către academicianul american Christopher Balding, care era stabilit în Shenzhen, dar a revenit în SUA temându-se pentru siguranța sa. Descoperirile sale au fost publicate în premieră, luni, de presa australiană și engleză, inclusiv Australian Financial Review și Daily Telegraph din Marea Britanie.
Academicianul Cristopher Balding a descris amploarea datelor ca fiind „uluitoare”. Într-o declarație, Balding a spus că persoana care a furnizat datele s-a pus în pericol, dar „a făcut un serviciu enorm și este dovada că multă lume din China este îngrijorată de autoritarismul și supravegherea PCC - Partidul Comunist Chinez”.
Balding a explicat că baza de date a fost construită dintr-o varietate de surse și a fost „complexă din punct de vedere tehnic, folosind un limbaj foarte avansat, instrumente de direcționare și clasificare”. El a spus că informațiile vizează persoane și instituții influente dintr-o varietate de industrii.
„De la politică, la criminalitatea organizată sau tehnologie și mediul academic, pentru a numi doar câteva domenii, baza de date are legătură cu persoane din sectoare pe care statul chinez și firmele apropiate sunt cunoscute că le vizează”, a adăugat Balding.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: boris johnson, spionaj, date personale, baza de date, chinezi,
Dată publicare:
14-09-2020 15:21