Consumer Electronics Show 2012: lansari, inventii si gadgeturi la prima vedere
Afla in timp real noutatile din gaming si tehnologie de la trimisul special la Las Vegas, George Buhnici.
Televizoarele ocupa un loc important la fiecare editie CES, iar anul acesta se anunta unul determinant pentru industrie, intrucat consumatorii se orienteaza tot mai mult de la satelit si cablu catre serviciile pentru tablete si laptopuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De o atentie deosebita va beneficia proiectul Google TV al gigantului IT american. Prin proiectul Google TV, compania americana incearca sa monetizeze succesul sistemului de operare Android pe un o piata foarte diferita de cea a gadget-urilor mobile, oferind televiziune prin internet, inclusiv acces la YouTube, direct pe televizoare. Mai multe companii, intre care Samsung, LG si Sony, au anuntat produse GTV. Platforma nu poate supravietui, insa, fara o integrare TV reala si va depinde de sprijinul pe care il va primi din partea furnizorilor de servicii TV prin cablu si satelit, scrie portalul The Verge.
Ultima serie de laptopuri subtiri si usoare, pe care Intel le-a numit Ultrabooks, va domina cel mai probabil un segment pe care concureaza si Toshiba, Asustek Computer si Lenovo.
La salonul din acest an un numar foarte mare de companii va urma Intel fiind asteptata lansarea a 30-50 de modele de laptopuri foarte subtiri. Este inca neclar ce companii vor prezenta noi sisteme in Las Vegas, scrie portalul The Verge, insa printre aceastea s-ar putea regasi HP cu un laptop Spectre foarte subtire si Dell.
Desi majoritatea laptopurilor care vor fi prezentate vor rula Windows 7, exista asteptari ca unele companii sa prezintesi modele pentru Windos 8, sistem de operare asteptat in circa 12 luni. Tabletele au dominat CES in ultimii ani, insa 2012 ar putea fi anul in care motivul pentru care se va discuta despre acestea va fi cel al calitatii si nu numarul foarte mare de lansari.
Pe partea de hardware, Nvidia va prezenta Tegra 8, in timp ce segmentul software va fi dominat de aparitiile asteptate ale Android 4.0 si Windows 8, sisteme gandite in principal pentru tablete. HTC a promis ca va reveni in "razboiul tabletelor" cu un produs deosebit, insa ramane de vazut daca acesta va fi prezentat la CES.
LG, Samsung, Acer, MSI, Lenovo si Toshiba ar putea prezenta cel putin upgrade-uri ale liniilor de tablete Android. Mai multe modele smartphone sunt asteptate la salonul de la Las Vegas. Intre acestea, HTC Radiant, Samsung Mandel, si Nokia Ace ar trebui sa fie lansate pe piata americana, scrie The Verge.
Dintre modelele care folosesc sistemul de operare Windows, Nokia Ace va avea parte, probabil, de cea mai multa atentie. In privinta smartphone-urilor cu sistem Android o parte dintre producatori si-ar putea pastra lansarile importante pentru luna urmatoare, cand are loc Mobile World Congress la Barcelona.
Samsung va prezenta probabil Galaxy S III in Europa, in timp ce HTC ar putea lansa o selectie de modele noi. Grupul Apple, care in ultimele decenii a dat tonul in domeniul electronicelor destinate consumatorilor, nu participa la CES. Pentru Microsoft, aflat intr-o cursa disperata de a prinde din urma Apple, aceasta va fi ultima participare. Au trecut cativa ani de cand cel mai mare salon IT din lume nu a mai prezentat nimic "uimitor", scrie Reuters.
"Exista multa nerabdare. Promisiunea depaseste de multe ori realitatea. Evenimentul ma intereaseaza numai pentru ca la salon apar informatii importante pentru piata IT, lucru destul de rar", a afirmat Todd Lowenstein, manager de portofoliu la compania HighMark Capital Management, cu plasamente in mai multe actiuni din sectorul tehnologic.
Lansarile dramatice si cu stil ale fostului sef al Apple Steve Jobs au ajuns sa domine lumea IT, iar rivalii incearca sa copieze acest tip de evenimente in afara salonului din Las Vegas. Microsoft, care incearca sa-si recastige coroana IT de la Apple si nou venitul Google, sustine de multa vreme ca programarea CES la inceputul lunii ianuarie nu se potriveste cu planul sau pentru lansarea de produse, ceea ce inseamna ca are putine de spus in discursul de deschidere.
"Grupul Microsft poate face asta si singur, nu are nevoie de CES. Este vorba de multi bani, iar aceste evenimente se afla intr-un declin de popularitate oricum", a spus Hanson Hosein, specialist in IT si media la Universitatea Washington din Seattle.
In acest an, cele mai vehiculate cuvinte seamana cu cele de anul trecut si includ, "conectat" si "recunoastere vocala", fie pentru telefoane si tablete noi si mai puternice, masini si chiar ceasuri. "Anul acesta se va acorda atentie asupra conectivitatii si mobilitatii, care continua avantul din ultimii ani, chiar daca am putea avea mai putine anunturi importante din partea operatorilor de telefonie mobila fata de anul precedent", a afirmat Ross Rubin, director la firma de cercetare NPD Group.
Tabletele ar putea primi mai putina atentie fata de anul trecut, cand au dominat salonul, intrucat producatorii incearca sa se recupereze dupa incercarea nereusita de a concura cu iPad-ul Apple. Unii specialisti din industrie suspecteaza ca producatorii de tablete incearca sa nu se angajeze prea tare in folosirea soft-ului Android al Google ca platforma, stiind ca Windows 8 ar trebui sa fie lansat in 12 luni.
Microsoft a prezentat o tableta Samsung folosind un prototip al Windows 8 in septembrie iar variante demo mai actualizate ar putea circula la CES. Undeva intre telefon si tableta se afla Galaxy Note al Samsung, cu un ecran de 5,3 inch (13,5 centimetri). Exista discutii ca AT&T va anunta la salonul CES planuri de a lansa in SUA dispozitivul bazat pe Android, pana in prezent disponibil doar in Europa.
Prima editie a CES a avut loc in 1967 la New York, iar de-a lungul anilor evenimentul a fost o rampa de lansare pentru apratele video, camere de inregistrare, DVD, televiziunea HD si altele. Importanta CES a crescut rapid, dupa ce in urma cu zece ani rivalul COMDEX a fost suspendat. CES nu a mai prezentat de ceva vreme o inovatie cu impact puternic asupra industriei IT, insa ramane popular, chiar daca in acest an numarul vizitatorilor ar putea sa scada.
Editia din acest an, cu titulatura intreaga 2012 International CES, ar trebui sa fie al doilea mare eveniment ca amploare din istoria salonului IT, cu peste 2.700 de expozanti pe o suprafata de 167.225 metri patrati. Cel mai mare salon CES a avut loc in 2008, cu un spatiu de 171.870 metri patrati.
Organizatorii au anuntat ca se asteapta la 140.000-150.000 de vizitatori, insa recunosc ca va fi dificil de depasit nivelul de anul trecut, de 149.000. Companiile care expun la salon fac acum rezervari pentru anul urmator, astfel ca organizatorii vor afla daca evenimentul de anul urmator va fi afcetat de declinul influentei sau perioada mai dificila economic.