Ce se intampla cand te conectezi la o retea wireless publica. 9 din 10 routere sunt vulnerabile
In era internetului, nu ar strica sa stiti ca 9 din 10 routere folosite de romani sunt vulnerabile chiar si la cea mai mica "razbunare" a vecinilor.
Iar un router wireless neconfigurat inseamna un apartament lasat deschis atunci cand proprietarii sunt in vacanta. Aceeasi poveste este valabila si in baruri sau cafenele, unde din pacate sunt conectate sisteme de plata si calculatoare cu date confidentiale.
In Centrul vechi sunt peste 100 de localuri. Si, toate le ofera clientilor conexiune gratuita la internet.
"Doar clientii se pot conecta la internet. Internetul este securizat. Parola se schimba frecvent."
La o masa alaturata, insa, de pe un laptop, am aratat cat de vulnerabila este o retea la care se conecteaza sute de gadgeturi intr-o singura zi. Aceeasi retea folosita de multe ori chiar si de sistemele de plata.
Un router prost securizat este ca un depozit de marfuri fara paznici si camere video. Cel care intra in retea are acces la fiecare calculator conectat si poate descifra traficul. Adica, poate observa, pana la cele mai mici detalii, date de autentificare si nu numai. Un prim pas pentru un router mai sigur este sa setam o parola cat mai complexa pentru panoul de administrare.
Si iata cum, in mai putin de 15 secunde, reteaua acestui local a devenit una dintre cele mai sigure din Capitala. Pentru routerele de acasa, pe langa parola - care trebuie sa aiba minim 10 simboluri cu litere mari, cifre si caractere speciale - trebuie sa alegem optiunea de a face routerul WiFi invizibil.
Asa ca, doar cei care stiu numele pot accesa reteaua virtuala. Ce se intampla daca nu respectam acesti pasi? Hackerul are acces la toate pozele si documentele din calculatoarele dintr-o retea.
Poate sa analizeze traficul cu tot cu datele de logare pe diverse site-uri ori se poate conecta chiar si la telefon vostru. In cel mai fericit caz, poate sa faca o gluma cu imprimanta din casa, adica sa va consume toate cartusele. '