Care este povestea companiei UiPath, listată la cea mai mare bursă de valori de pe glob: „Ne mândrim”

Dată publicare: 22-04-2021 19:27
Dată actualizare: 25-04-2021 15:09


O companie înființată în România ajunge, în premiera, în atenția celor mai puternici investitori din lumea întreagă.

UiPath, care a fost înființată în urmă cu 15 ani de câțiva programatori, într-un apartament din București, a fost listată la cea mai mare bursă de valori de pe glob, cea din New York.

Momentul este istoric pentru IT-ul românesc și chiar european, spun specialiștii despre reușita companiei, care a ajuns să valoreze peste 30 de miliarde de dolari.

Programatorul român Daniel Dines și oamenii alături de care a pornit compania IT UiPath au fost în centrul atenției pe Wall Street. Au dat startul zilei la bursa de la New York și au sărbătorit, cu artificii, listarea companiei lor pe cea mai puternică bursă din lume.

La listare a strâns peste un miliard de dolari, o reușită care a ajuns și în presa internațională, interesată să afle mai multe despre compania care, acum șase ani, avea doar 10 oameni și sediul într-un mic apartament din București.

Daniel Dines, fondator UiPath: „Finanțarea obținută pe bursă ne va ajuta să ne continuăm viziunea de a investi masiv în cercetare și dezvoltare. Putem să construim o companie care poate modela complet modul în care oamenii lucrează.”

Compania, care acum își are sediul în Statele Unite, este specializată în roboți software pentru automatizarea sarcinilor de la birou, adică pentru ușurarea sarcinilor repetitive din firme și organizații. Altfel spus, roboții se ocupă de chestiuni de „rutină'', care consumă timp, precum prelucrarea cererilor din instituții sau procesarea de facturi, chitanțe și contracte.

Google și CIA se numără printre clienții companiei care, odată cu listarea la bursă, a ajuns să fie evaluată la peste 37 de miliarde de dolari. Este un succes 100% privat, recunosc oficialii de la noi.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „Cazul UiPath este emblematic. S-au dezvoltat efectiv nu datorită statului, ci în ciuda statului, cu multe probleme, și acum ne mândrim. Ar trebui să reducem povara fiscală și administrativa asupra firmelor, ca să le lăsăm să crească.''

Specialiștii spun că statul român nu pare interesat să ajute firmele să ajungă peste granițe, dar că potențialul este uriaș, mai ales în domeniul tehnologiei.

Claudiu Vrînceanu, specialist internaţionalizare Romanian Business Leaders: „Pe lângă facilitați fiscale promise de guvern pentru a înlesni internaționalizarea, statul român ar trebui să se inspire de la Olanda, unde companiile tech sunt sprijinte pentru internaționalizare.”

România are doar două companii considerate '„unicorn'', adică au o valoare de peste un miliard de dolari.