Apple a ajutat Guvernul SUA să producă un iPod pentru spionaj

Ultima actualizare: 20-08-2020 14:39
Apple a ajutat Guvernul SUA să producă un iPod pentru spionaj
Getty

Un model ”top secret” de iPod creat de guvernul american în colaborare cu Apple trebuia să înregistreze date și să nu poată fi detectat de către utilizatorul său, dezvăluie un fost angajat al companiei.

 

David Shayer stătea în biroul său în 2005, când șeful direct de la Apple i-a cerut să preia o „misiune specială” pentru companie: construirea unui iPod ”top secret” în colaborare cu Departamentul de Energie al SUA, scrie CNN.

Shayer, unul dintre inginerii care au creat primul iPod, a dezvăluit că doar alți doi oameni din Apple mai știau de acest proiect: vicepreședintele diviziei iPod și vicepreședintele pe hardware. De atunci, toți cei implicați au părăsit compania.

Shayer a povestit că s-a întâlnit cu doi ingineri de la Bechtel, un subcontractant al Apărării din SUA, care i-au spus că ei vor construi iPod-ul și tot ce trebuia să facă el era să ofere orice asistență de care ar fi nevoie.

IPod-urile Bechtel trebuiau să arate și să funcționeze ca niște iPod-uri obișnuite, dar urmau să conțină un hardware personalizat care înregistra date și nu putea fi detectat de către utilizatorul obișnuit, a mai spus Shayer.

"Aceasta nu a fost o colaborare cu Bechtel cu un contract și o plată", a scris Shayer. "Apple a făcut o favoare pe sub masă pentru Departamentul de Energie", a completat fostul angajat al companiei.

Apple, Bechtel și Departamentul Energiei nu au răspuns la o solicitare CNN de precizări cu privire la acest proiect strict secret.

Presupusa colaborare cu guvernul pentru adăugarea de funcții secrete unui produs Apple este în contrast puternic cu atitudinea companiei, care a confruntat deschis de mai multe ori FBI și Departamentul de Justiție al SUA prin refuzul său de a instala aplicații de urmărire în iPhone.

 

Apple, cunoscută pentru conflictele cu Guvernul SUA privind confidențialitatea utilizatorilor

 

Apple a respins în mod repetat chiar și solicitările autorităților americane de a li se permite accesul la iPhone-urile suspecților pentru împușcături în masă, spunând că un astfel de precedent al compromite confidențialitatea pentru toți utilizatorii săi.

David Shayer a precizat că nu a aflat niciodată ce fel de hardware au creat cei doi ingineri de la Bechtel pentru a-l adăuga la iPod, dar are o teorie în acest sens: este posibil să fi construit un fel de contor Geiger pentru măsurarea radioactivității.

„Ați putea să vă plimbați într-un oraș, ascultând melodiile dumneavoastră, în timp ce înregistrați dovezi de radioactivitate - scanarea uraniului contrabandă sau furat, de exemplu, sau dovezi ale unui program de dezvoltare a bombelor ”murdare” - fără nicio șansă ca presa sau publicul să aibă vreun indiciu asupra a ceea ce se întâmplă", a scris el.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO