Suspecti in cazul icoanelor furate, lasati in libertate
Doua dintre cele trei persoane retinute in cazul furtului icoanelor din bisericile de lemn din judetele Hunedoara, Valcea si Murea au ajuns din nou in fata instantei. Magistratii au considerat ca nu au suficiente probe.
La prima infatisare in fata judecatorilor, doar unul dintre suspecti a fost inchis, recursul, judecat la Tribunalul Hunedoara, fiind cel care a adus si arestarea celui de-al doilea inculpat. Procurorii hunedoreni spun insa ca cele trei persoane retinute sunt acuzate de tainuire, adevaratii infractori fiind inca in libertate. Exista piste, iar o ancheta este in curs de desfasurare.
Perioada de 29 de zile in care este valabil mandatul de arestare preventiva emis pe numele celor doi suspecti este pe cale sa expire, motiv pentru care s-a cerut prelungirea lui. Magistratii de la Judecatoria Orastie au luat insa decizia de a inlocui detentia preventiva cu interdictia de a parasi localitatea, asa cum s-a intamplat de la inceput in cazul unuia dintre cei trei inculpati retinuti in acest dosar. Desi cei doi nu reprezinta un pericol pentru societate, ei au fost pe punctul de a prejudicia grav patrimoniul national-cultural al tarii, potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hotararea luata la Orastie poate fi atacata, astfel incat anchetatorii sa obtina si parerea judecatorilor de la Tribunalul Hunedoara, acolo unde au reusit sa obţina arestarea preventiva a celui de-al doilea suspect.
Intr-o adevarata desfasurare de forte, politistii din judetul Hunedoara, ajutati de mai multi colegi din tara, au reusit sa recupereze aproximativ 100 de icoane. Picturile, create pe lemn si sticla, dateaza din secolele XVIII-XIX si au disparut din cateva biserici din lemn, o parte aflate in judetul Hunedoara. Anchetatorii spun ca icoanele au sanse mari sa faca parte din patrimoniul cultural-national al Romaniei, o expertiza urmand sa fie facuta in acest sens. Oamenii legii au redat o parte dintre picturi preotilor bisericilor din care au disparut, insa spun ca o parte dintre opere nu sunt revendicate. Acest lucru este cauzat si de lipsa unui inventar, dar si a grijii manifestate de fetele bisericesti, in conditiile in care toti recunosc „valoarea spirituala inestimabila”. Pe parcursul anchetei, care este inca in desfasurare, politistii au declarat ca unele biserici nici macar nu erau incuiate, astfel incat munca hotilor a fost mai mult decat simpla.