Zona Euro rasufla usurata. Liderii UE au anuntat ca vor salva Grecia de la faliment
Atena a cerut un nou ajutor de 100 de miliarde de euro si are sanse sa le primeasca, daca aplica planul de austeritate cerut pana la sfarsitul acestei luni.
Vestea s-a simtit imediat la bursele din toata lumea, care au deschis sedintele in urcare, si in evolutia pozitiva a monedei unice europene pe pietele financiare.
Noul pachet de ajutor, negociat intens in ultimele saptamani, ar putea ajunge la 120 de miliarde de euro. Asta in conditiile in care premierul elen s-a angajat la masuri de austeritate de 78 miliarde.
"Cred ca ne-am inscris pe un traseu stabil, unul foarte dificil pentru Grecia, care cere multe sacrificii", a declarat George Papandreu, premierul Greciei.
Germania, cel mai mare creditor al Greciei, pare impacata cu situatia, cu conditia ca toate partidele elene sa sustina noul acord dintre Atena si Bruxelles.
"Am convenit ca va fi un nou program pentru Grecia, care trebuie aprobat de Parlamentul Greciei saptamana viitoare. Vorbim de sustinere voluntara din sectorul bancar privat, pe langa ajutoarele bancilor centrale", a spus Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei.
"Consolidarea fiscala este indispensabila, reformele stricte la fel, ca si programul de privatizare", a declarat si Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene.
Punctul slab al acordului, care ii ingrijoareaza pe economisti, este ca europenii continua sa vorbeasca pe mai multe voci, iar tarile din afara Zonei Euro refuza sa participe la pachetul de ajutor financiar.
"In cazul Marii Britanii am cerut asigurari ca Londra nu va fi inclusa intr-un nou pachet de ajutor financiar pentru Grecia si am primit asigurari ca nu se va intampla asta", a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.
Regatul Unit nu este singurul care vrea ca la ajutorul dat Greciei sa contribuie doar tarile din Zona Euro. Zilele trecute, si Cehia cerea acelasi lucru.
Vineri, si presedintele Traian Basescu a asigurat, de la Bruxelles, ca "niciun cent din fondurile structurale destinate Romaniei sau altor state nu va fi dirijat catre Grecia".
Pe de alta parte, autoritatile romane sustin ca cele sapte banci grecesti care detin 27% din piata noastra bancara nu au retras capital din Romania. Asta inseamna ca piata ramane stabila, ceea ce va influenta pozitiv si cursul de schimb.
Vineri, leul si-a mentinut tendinta de apreciere in raport cu moneda unica europeana, cursul mediu fiind de 4 lei si 21 de bani, pentru 1 euro.