Zona Euro aparata de criza datoriilor. Ce este "mecanismul permanent de securitate", adoptat de UE


Ultimul update: Luni 08 Octombrie 2012 08:39
Data publicarii: Marti 24 Ianuarie 2012 07:46
Categorie: Stiri Economice
Euro

Ministrii de Finante ai UE au adoptat luni seara proiectul de tratat al Mecanismului European de Stabilitate destinat apararii zonei euro de criza datoriilor.

De acest tratat vor beneficia insa doar tarile care au ratificat un pact de disciplina bugetara consolidata.

Textul aprobat in cadrul unei reuniuni la Bruxelles, potrivit unor surse diplomatice, stabileste reguli de functionare ale ESM, destinat sa inlocuiasca permanent Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) din zona euro, care va fi dotat cu 80 de miliarde de euro fonduri proprii.

Tratatul precizeaza ca pentru a beneficia de ajutorul financiar al ESM, va fi necesar ca statele participante sa ratifice Pactul ce consolideaza disciplina bugetara a zonei euro, asa-numitul "compact fiscal", care urmeaza sa fie adoptat la 30 ianuarie si semnat la inceputul lui martie.

Pe o perioada de tranzitie de un an, intre intrarea in vigoare a ESM - in iulie 2012 - si incetarea FESF - jumatatea lui 2013 -, capacitatea lor de imprumut combinata va fi de 500 de miliarde de euro, dar acest plafon ar putea fi revizuit pana la intrarea in vigoare a ESM, potrivit textului.

Acest punct face obiectul unor negocieri intense. Directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI) Christine Lagarde a indemnat luni Berlinul si statele din zona euro sa se doteze cu un "mecanism de aparare mai vast" impotriva crizei, cu "o crestere substantiala a resurselor reale disponibile actual", in special o "crestere" a "taliei" ESM.

Mai multe tari din zona euro, inclusiv Italia, pledeaza de asemenea pentru o forta de impact financiar consolidata, in vederea asigurarii pietelor si solutionarii durabile a crizei datoriilor. Insa Germania se lasa rugata in acest sens.

Sursa: Mediafax

Graficul care inspaimanta Europa. A treia economie a continentului are o datorie de 500% din PIB
Criza schimba cursul migrarii. Europenii din tarile de destinatie pentru straini au devenit migranti
Uniunea Europeana se largeste. Care va fi al 28-lea stat UE
VIDEO PROTVPLUS.RO