Voucherele pentru persoanele vulnerabile, acordate pentru plata facturilor, ar putea să dispară. Anunțul Comisiei Europene
Măsurile de urgență luate pentru protejarea consumatorilor in fața prețurilor ridicate la energie nu vor mai fi prelungite, potrivit Comisiei Europene.
Tarifele au scăzut față de anul trecut, astfel că unele ajutoare nu s-ar mai justifica, se arată într-un raport oficial.
Printre altele, asta înseamnă că, în România, voucherele pentru persoanele vulnerabile date din bani europeni, pentru plata facturilor, ar putea să dispară de anul viitor.
Într-un raport prezentat Consiliului, Comisia Europeană anunță că măsurile extraordinare temporare luate la nivelul Uniunii anul trecut, cum ar fi cele de reducere a consumului de energie sau cele pentru companii nu ar mai fi necesare.
Prețurile au scăzut mult față de anul trecut, când criza energetică afecta întreaga Uniune.
Dacă ne uităm de exemplu la prețurile pentru ziua următoare, adică cele mai mari de pe piață, vedem că în România un mwh ajunge acum la 86 de euro și s-a menținut la acest nivel în ultima perioadă. Ba chiar au existat zile cu preț negativ.
Anul trecut, însă, tot în iunie, prețul ajungea la 180 de euro, mai mult decât dublu. Este o perioadă în care cererea este scăzută și am putea să ne mai așteptăm la creșteri, însă Comisia consideră că este puțin probabil să mai vedem în iarnă prețuri record ca anul trecut.
Oficialii de la București au susținut până acum că nu vor modifica plafoanele de compensare pentru populatie. Pe de alta parte, s-ar putea schimba pragul pentru tranzactionarea en gros pentru furnizori.
Mihnea Cătuți, expert energie: ”În momentul în care reglementatorul, statul, vine și impune un plafon de preț, acela va fi punctul în care toată piața va merge. Exista voci din piață care spun că chiar și în acest moment plătim prețurile energiei mai ridicate pentru că piața este reglementată, pentru că este impus un plafon artificial, care este peste nivelul la care piața ar fi in momentul de față.”
Ministerul Energiei nu a anunțat dacă aceste plafoane vor suferi modificări sau daca facturile vor mai fi compensate.
Pentru cei vulnerabili, care nu își pot plăti facturile la energie, voucherele plătite din bani europeni sunt sub semnul întrebării de anul viitor.
Victor Negrescu, europarlamentar: ”Comisia Europeană vine cu o recomandare și solicită statelor membre să nu mai folosească resursele europene pentru a subvenționa acest pret, ceea ce înseamnă că România nu mai poate folosi bani europeni pentru a sprijini populația sau companiile.”
Cardurile de energie pentru persoanele vulnerabile vor fi realimentate cu încă 700 de lei în toamnă, iar banii au fost deja alocați.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, Comisia Europeana, facturi, vouchere,
Dată publicare:
06-06-2023 19:24