Vestea care le dă ”frezoane”. Asistații social au fost luați în vizor, în goana tăierilor


Ultimul update: Marti 16 Iulie 2019 19:43
Data publicarii: Marti 16 Iulie 2019 18:30
Categorie: Stiri Economice

Tăierile de cheltuieli anunțate de ministrul Finanțelor îi revoltă pe studenți. Tinerii cer să-și păstreze bursele și călătoriile gratuite cu trenul.

Asta în vreme ce Guvernul vrea să le acorde numai 12 călătorii pe an, dacă nu au restanțe. În vizorul oficialilor au intrat și pensiile care depășesc un anumit plafon, conform unei precizări primite de Știrile PRO TV. Nu este specificat însă și nivelul peste care ar putea fi plătită așa numita taxă de „solidaritate". Conform unor surse politice, nu este exclus să fie reduse și ajutoarele sociale.

Citește șiFenomen “misterios” în Târgoviște: asistații social chemați să deszăpezească s-au îmbolnăvit subit. “Mă ia capul, frezoane”

Doar studenţii fără restanţe ar mai putea lua bilete de tren gratuite, a anunţat ministrul Finanţelor. Ar putea fi impuse şi alte limitări: să fie acordate numai 12 bilete gratuite pe an, celor cu vârste de până la 26 de ani.

Student: ”Toți studenţii ar trebui să beneficieze de tren gratuit, unii nu-şi permit să ajungă acasa.''

Potrivit unor surse politice, Executivul ia în calcul şi varianta ca bursele sociale pentru studenţi să fie plătite numai pe durata anului universitar, iar în vacanţe doar celor care lucrează, fie şi part-time. Măsurile îi revoltă pe studenţi.

Petrișor Laurențiu Tucă, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România: ”Facem apel la consecvență, să nu se ajungă la astfel de măsuri. Bursele sociale au cuantum minim de 578 de lei şi ajută la integrarea în mediul academic. Noi suntem studenţi şi în perioada vacanțelor, şi avem aceleaşi probleme şi în perioada vacanțelor.''

O altă măsură anunţată de ministrul Finanţelor este supra-impozitarea pensiilor care depăşesc un anumit plafon. Şi nu mai este vorba doar de pensiile speciale.

Eugen Teodorovici: ”Ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate. Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală."

Cu alte cuvinte, parlamentarii vor decide şi dacă îşi vor supra-impozita propriile pensii. Aleşii cu peste trei mandate primesc peste 10 mii de lei pensie specială, dar nici restul nu au indemnizaţii modeste.

Acum, sunt peste 700 de parlamentari care primesc indemnizaţii speciale. Un fost ales ajunge să încaseze lunar şase pensii obişnuite, adică peste 7 mii de lei. Şi angajaţii din Parlament, precum consilierii aleşilor, au pensii speciale - în medie 4.500 de lei.

Datele oficiale arată că peste 9 mii de foşti magistraţi, grefieri, aviatori, diplomaţi, funcţionari din Parlament şi inspectori ai Curţii de Conturi primesc pensii speciale. 4 mii încasează lunar mai mult de 10.000 de lei.

Cei mai afectaţi de măsură ar fi magistraţii, care au o pensie medie de peste 18 mii de lei.

Aşa-zisa taxă de solidaritate va fi aplicată tuturor pensiilor mari, nu doar celor speciale, a precizat marți ministrul Finanţelor, fără să menţioneze şi un plafon anume. Sunt vizaţi şi cei cu pensii obişnuite, de stat, dar şi cei din Armată ori Poliţie.

Cosmin Andreica, lider Sindicat Europol: ”Pensia medie la nivelul MAI este de sub 3.500 de lei, deci suma de 10 mii de lei este departe de majoritatea pensiilor care se acordă în MAI.

Avem sub 0,5% din pensii care au fost acordate la vârful MAI, care şi-au pregătit în mod favorabil, dar foarte puţin moral, pensii care depăşesc 10 mii de lei.

Potrivit unor surse politice, ministrul Finanţelor ia în calcul şi alte măsuri. Ar fi vorba de reducerea ajutoarelor de handicap şi acordarea ajutoarelor sociale şi de şomaj, după alte reguli, care să micşoreze numărul beneficiarilor. Vizate de tăieri ar fi şi persoanele care îngrijesc persoanele cu handicap.

Problema de care suferă peste 30% din asistații social. ”Nu prea mă duce capul”
Problema de care suferă peste 30% din asistații social. ”Nu prea mă duce capul”
Întrecere de flotări între asistați social, în Suceava. Fuseseră trimiși la muncă
Întrecere de flotări între asistați social, în Suceava. Fuseseră trimiși la muncă
Răspunsul unei femei, asistată social, la întrebarea: ”Știți cum e la muncă?”
Răspunsul unei femei, asistată social, la întrebarea: ”Știți cum e la muncă?”
VIDEO PROTVPLUS.RO
polul nord
Schimbările climatice transformă Arctica într-un punct de interes pentru marile puteri
Harta puterii de cumpărare în judeţele României. Zonele sărace o duc din ce în ce mai rău
Ministerul Finanţelor a anunţat modificările la "Prima Casă". Ce praguri se vor impune
Tinerii care în loc de vacanță aleg un job de vară. Cât câștigă ca ospătari sau curieri
Germania ar putea intra în recesiune. Avertisementul Bundesbank
Guvernul vrea să scutească Biserica de declaraţia anuală privind impozitul pe profit
Prima bancă din lume care te plătește să faci credit
În loc să le plătească dobândă, o bancă va începe să ii taxeze pe deponenți
Afacerile care au de câștigat de pe urma românilor care-și petrec vacanța în țară
Eurostat: România are din nou cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Economiştii se aşteaptă ca SUA să intre în recesiune. Reacția Casei Albe
Cum arată prima autostradă construită de chinezi în Europa. Sârbii au dansat la inaugurare
Studenții care câștigă bani din clipuri postate pe Youtube. Ce conțin canalele lor