Vestea care le dă ”frezoane”. Asistații social au fost luați în vizor, în goana tăierilor
Tăierile de cheltuieli anunțate de ministrul Finanțelor îi revoltă pe studenți. Tinerii cer să-și păstreze bursele și călătoriile gratuite cu trenul.
Asta în vreme ce Guvernul vrea să le acorde numai 12 călătorii pe an, dacă nu au restanțe. În vizorul oficialilor au intrat și pensiile care depășesc un anumit plafon, conform unei precizări primite de Știrile PRO TV. Nu este specificat însă și nivelul peste care ar putea fi plătită așa numita taxă de „solidaritate". Conform unor surse politice, nu este exclus să fie reduse și ajutoarele sociale.
Doar studenţii fără restanţe ar mai putea lua bilete de tren gratuite, a anunţat ministrul Finanţelor. Ar putea fi impuse şi alte limitări: să fie acordate numai 12 bilete gratuite pe an, celor cu vârste de până la 26 de ani.
Student: ”Toți studenţii ar trebui să beneficieze de tren gratuit, unii nu-şi permit să ajungă acasa.''
Potrivit unor surse politice, Executivul ia în calcul şi varianta ca bursele sociale pentru studenţi să fie plătite numai pe durata anului universitar, iar în vacanţe doar celor care lucrează, fie şi part-time. Măsurile îi revoltă pe studenţi.
Petrișor Laurențiu Tucă, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România: ”Facem apel la consecvență, să nu se ajungă la astfel de măsuri. Bursele sociale au cuantum minim de 578 de lei şi ajută la integrarea în mediul academic. Noi suntem studenţi şi în perioada vacanțelor, şi avem aceleaşi probleme şi în perioada vacanțelor.''
O altă măsură anunţată de ministrul Finanţelor este supra-impozitarea pensiilor care depăşesc un anumit plafon. Şi nu mai este vorba doar de pensiile speciale.
Eugen Teodorovici: ”Ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate. Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală."
Cu alte cuvinte, parlamentarii vor decide şi dacă îşi vor supra-impozita propriile pensii. Aleşii cu peste trei mandate primesc peste 10 mii de lei pensie specială, dar nici restul nu au indemnizaţii modeste.
Acum, sunt peste 700 de parlamentari care primesc indemnizaţii speciale. Un fost ales ajunge să încaseze lunar şase pensii obişnuite, adică peste 7 mii de lei. Şi angajaţii din Parlament, precum consilierii aleşilor, au pensii speciale - în medie 4.500 de lei.
Datele oficiale arată că peste 9 mii de foşti magistraţi, grefieri, aviatori, diplomaţi, funcţionari din Parlament şi inspectori ai Curţii de Conturi primesc pensii speciale. 4 mii încasează lunar mai mult de 10.000 de lei.
Cei mai afectaţi de măsură ar fi magistraţii, care au o pensie medie de peste 18 mii de lei.
Aşa-zisa taxă de solidaritate va fi aplicată tuturor pensiilor mari, nu doar celor speciale, a precizat marți ministrul Finanţelor, fără să menţioneze şi un plafon anume. Sunt vizaţi şi cei cu pensii obişnuite, de stat, dar şi cei din Armată ori Poliţie.
Cosmin Andreica, lider Sindicat Europol: ”Pensia medie la nivelul MAI este de sub 3.500 de lei, deci suma de 10 mii de lei este departe de majoritatea pensiilor care se acordă în MAI.
Avem sub 0,5% din pensii care au fost acordate la vârful MAI, care şi-au pregătit în mod favorabil, dar foarte puţin moral, pensii care depăşesc 10 mii de lei.”
Potrivit unor surse politice, ministrul Finanţelor ia în calcul şi alte măsuri. Ar fi vorba de reducerea ajutoarelor de handicap şi acordarea ajutoarelor sociale şi de şomaj, după alte reguli, care să micşoreze numărul beneficiarilor. Vizate de tăieri ar fi şi persoanele care îngrijesc persoanele cu handicap.
Sursa: Pro TV
Etichete: burse, buget, asistati social, reduceri, eugen teodorovici,
Dată publicare:
16-07-2019 18:30