Vești bune pentru cei care apelează la ”Prima Casă”. Fondurile neutilizate vor fi redistribuite băncilor
Supriză plăcută înainte de Crăciun pentru cei care visează să îşi înceapă anul în casă nouă.
Ministerul de Finanţe a aprobat redistribuirea fondurilor care nu au fost utilizate anul acesta pentru ''Prima Casa'', către băncile care şi-au epuizat plafonul.
Anul acesta, Prima Casă a avut o cerere record, însă banii de la Guvern pentru garanţii vor fi din ce în ce mai puţini până la dispariţia programului, după 2021. În plus, Banca Naţională recomandă schimbarea condiţiilor, astfel încât să fie destinat doar celor cu venituri mici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Băncile care şi-au epuizat fondurile pentru ''Programul Prima Casa'' şi aveau dosare în aşteptare încă din vara vor primi 22 de milioane de lei. Este vorba despre 10 finanţatori. Suma este mică însă.
În total peste 30 de mii de contracte, dar cererea a fost mai mare decât în anii anteriori. În primăvară, când au fost alocaţi banii şi înainte ca indicele robor să crească, Fondul de Garantare a înregistrat un număr de cereri record: peste 500 pe zi.
Dragoș Nichifor, analist: ”O concentrare atât de mare care a denaturat şi preţurile din zona imobiliară. Vârful de creştere a fost chiar atunci, în perioada în care Prima Casă şi-a adus efecte în piaţă. Vom vedea iarăşi în februarie un nou val de cereri prima casă care vor influenţa piaţa imobiliară.”
Banca Naţională recomandă însă, la începutul acestei luni, schimbări în Programul Prima Casă.
Liviu Voinea, viceguvernator BNR: ”Poate să continue, dar mai bine ţintit, către persoanele care câştigă eventual sub salariul mediu pe economie. Anul trecut, acest program s-a deschis poate un pic prea mult permiţând accesul şi la locuinţe mai scumpe şi finanţări parţiale, pentru persoane care îşi pot permite oricum.”
Programul Prima Casă ar urma să dispară în 4-5 ani, iar până atunci Guvernul va scădea treptat plafoanele pentru garanţii. Anul viitor vor fi 2 mld de lei, la fel şi în următorii doi ani, iar în 2021, 1,5 mld de lei, adică jumătate din plafonul din 2016.
Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009, pentru a stimula creditarea, după criza financiară. De atunci, peste 240 de mii de locuinţe au fost cumpărate în cadrul acestui program.