Harta exporturilor de masini produse in Romania in 2014. Unde au ajuns Daciile de la Mioveni si Ford Bmax-urile craiovene

Ultima actualizare: 22-01-2015 06:46

Exporturile romanesti sunt puse in miscare de industria auto. Cei doi producatori de masini din tara noastra au mare succes in Europa.

Vanzarile Dacia, de pilda, pe pietele externe, au crescut anul trecut cu aproape 20% si au depasit pragul istoric de o jumatate de milion de automobile vandute.

Reprezentantii Dacia vorbesc de un prag istoric depasit in 2014: peste o jumatate de milion de unitati vandute. Franta este tara unde modelele marcii romanesti au ajuns in top cinci cele mai bine vandute, cu peste 100.000 de unitati. In Germania, Spania, Italia si Algeria s-au vandut de la 40 la 50.000  de masini pe tara. Vin puternic din urma Turcia, Maroc, si Marea Britanie pentru care Dacia construieste masini cu volan pe dreapta.

Ca sa mentina productia auto la o masina pe minut - Dacia intentioneaza sa atace si piete mai mici, cum ar fi Israel, Malta, Cipru, Norvegia sau Islanda. De altfel, vedetele vanzarilor sunt modelele Sandero si Duster. Loganul si Doker urmeaza in topul preferintelor.

"Intram intr-un grup foarte restrans al constructorilor care comercializeaza 500.000 de masini pe an. Fiind printe cei mai dinamici din Europa", a explicat Jan Ptacek, director comercial Dacia.

In acest context, sindicatele de la Mioveni au cerut deja o marire de salariu si ameninta cu greva generala. Deocamdata, patronatul nu a comentat rezultatul negocierilor cu sindicalistii.

Si uzina Ford de la Craiova si-a turat motoarele anul trecut. In 2014 Ford a asamblat la Craiova 60.000 de modele Bmax si peste 150.000 de motoare. Pentru prima data al doilea producator auto din Romania reuseste sa urce in top trei vanzari cu peste 7000 de unitati.

Si asta pentru ca piata de autoturisme noi din Romania a inceput sa-si revina. Potrivit unui studiu, 25% dintre cei care si-au cumparat un autoturism au avut un buget intre 5 si 10.0000 de euro, iar 6% peste 20.000 de euro.

"Am avut o crestere usoara pe piata de masini noi, care desi la nivel de procent a fost destul de insemnat, peste 20%, la nivel de volum a fost destul de mic. Abia am reusit sa depasim 70.000", a explicat Mihai Cune, expert auto.

Productia de masini este foarte importanta pentru Romania, care cu doua uzine a ajuns in top zece producatori europeni. Specialistii spun ca exportul de masini reprezinta aproape 10 la suta din totalul exporturilor romanesti

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO