Ungaria urca TVA-ul la 27% de anul viitor si continua ajustarile fiscale


Ultimul update: Luni 08 Octombrie 2012 14:52
Data publicarii: Sambata 17 Septembrie 2011 08:17
Categorie: Stiri Economice
Budapesta

Ungaria va majora anul viitor taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu doua puncte procentuale, la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, si va aplica un program de ajustari fiscale de 2,6 miliarde euro.

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat, la prezentarea programului de ajustari fiscale, ca guvernul a inaintat Parlamentului, cu anumite restrictii, planul privind rambursarea anticipata a creditelor in valuta la un curs sub cel al pietei, relateaza Mediafax.

Guvernul a mentinut obiectivul unei cresteri economice de 2% in 2012, dar la calcularea bugetului a fost luat in calcul un avans al PIB de 1,5%, pentru a tine cont de factorii de risc.

Ministrul Economiei se asteapta la o inflatie medie anuala de 4,2%, peste cea de 3,4% anticipata anterior.

Guvernul a mentinut o tinta a deficitului de 2,5% din PIB, care sa permita reducerea datoriilor publice de la nivelul de 73,2% din PIB anticipat pentru sfarsitul acestui an la 72% in decembrie 2012.

Matolcsy a spus ca estimarea unei cresteri economice de 1,5% pentru anul viitor este realista si nu se asteapta la cresterea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala, dupa majorarile de taxe si prognoza de inflatie de peste 4%.

Programul de austeritate include concedierea a 5.500 de angajati din sectorul public si majorarea contributiilor pentru sanatate cu 1%.

Guvernul va introduce totodata o taxa pe jocurile de noroc online.

In prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeana, de 25%, este in Ungaria, Danemarca si Suedia, urmate de Romania (24%) si Grecia, Polonia, Portugalia si Finlanda (23%). Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este in Cipru si Luxemburg.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO