Tot mai multe firme romanesti fug in Bulgaria. Dincolo e mai ieftin
Numarul companiilor cu capital integral romanesc care si-au stabilit sediile centrale in Bulgaria a crescut de opt ori in ultimii cinci ani. Astfel, numarul acestora a ajuns la 272, potrivit Agentiei Nationale de Venituri din Bulgaria.
Peste 272 de companii romanesti au depus in 2010 declaratii fiscale in Bulgaria, comparativ cu numai 33 in 2006, un an inainte de aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei, potrivit agentiei de presa Novinite, citata de Mediafax.
Cele mai multe companii romanesti inregistrate in Bulgaria se afla in orasul Ruse de pe malul Dunarii, la 60 de kilometri de Bucuresti, unde sunt inregistrate un numar de 93. In Sofia se afla alte 93 de firme romanesti, iar in Varna 22.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O crestere mare a avut loc si in cazul companiilor din Grecia. Astfel 2.072 de companii elene au depus anul trecut declaratii fiscale la autoritatea de profil din Bulgaria, de trei ori mai multe fata de 2006.
Circa 800 de firme elene au fost inregistrate in Bulgaria in primul semestru, iar un numar aproximativ egal este asteptata sa faca acest lucru in a doua parte a anului.
Potrivit agentiei bulgare, cresterea numarului de companii romanesti si grecesti inregistrare in Bulgaria a fost determinata de taxele mai mici si simplificarea conditiilor pentru infiintarea firmelor.
Un alt motiv ar fi stabilitatea macroeconomica, precum si costurile mai mici cu forta de munca, al proprietatilor imobiliare, chiriilor si serviciilor de transport.
Bulgaria are in prezent cel mai mic nivel al impozitelor din Uniunea Europeana, inclusiv o cota unica de 10% pentru profiturile companiilor si veniturile populatiei.