Afacerile in micro-ferme, solutia pentru agricultura propusa de tineri si descurajata de stat
Agricultura este singura care ne poate scoate din criza insa din pacate tinerii care ar putea porni acest motor al economiei nu sunt incurajati sa devina cultivatori si fermieri.
Uniunea Europeana ne-a pus la dispozitie peste 300 de milioane de euro in ultimii 6 ani, doar ca statul, cladit pe birocratie, ii descurajeaza pe cei mai multi dintre doritori. Ca sa nu mai vorbim ca sumele de instalare, oferite de autoritati, sunt sub cele care ar trebui investite in micro-ferme.
"Asta e sfecla elvetiana. E o varietate de sfecla de pe care se recolteaza frunzele. E o cultura pe care multi clienti o apreciaza", explica Andrei.
Andrei are 30 de ani si a pus pe picioare o ferma de legume aproape de Urziceni. Este IT-ist si a intrat in agricultura alaturi de un arhitect, un psiholog si un economist. Au strans 60 de mii de euro, banii lor, pentru a porni afacerea iar pana acum au primit 15 mii de euro de la stat din banii trimisi de Uniunea Europeana pentru programul "Instalarea tinerilor fermieri".
"Constrangerile privind accesarea fondurilor europene sunt atat de mari incat nu iti permit sa te mulezi pe cererea pietei. Primesti o suma de bani dar iti amputeaza sansa de a fi in acord cu piata pe o distanta de 5 ani. Daca acum 5 ani hotarasti sa pui ceva, astazi nu mai intereseaza pe nimeni daca piata iti cere altceva" povesteste Andrei Barbu.
Programul poate fi accesat de cei care au pana in 40 de ani. Varsta reprezinta insa cel mai mic impediment. Eliminatorii sunt planul de afaceri si banii de acasa necesari pentru cumpararea sau arendarea unui teren agricol pe o perioada de cel putin 5 ani.
Suma maxima care poate fi accesata este de 40 de mii de euro si se acorda in doua transe. Daca fermierul se incadreaza pentru valoarea maxima, in prima faza, ia de la uniune 24 de mii de euro. Iar dupa trei ani, daca a indeplinit planul de afaceri, primeste si restul sumei.
"Luam in considerare ca pe viitor sa se simplifice metoda de accesare a fondurilor ar trebui sa dureze cateva luni, acum insa dureaza chiar si un an", spune Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Suma alocata pentru perioada 2007-2013 a fost de aproximativ 332 de milioane de euro. Pentru a accesa acesti bani au depus proiecte aproape 22500 de tineri. Dintre acestia insa, mai putin de jumatate au primit finantare prin aceasta masura. Alte cateva mii se afla pe lista de asteptare.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, agricultura, tineri fermieri,
Dată publicare:
12-06-2013 19:32