Surpriza bancilor pentru romanii care primesc banii pe card: comisioane majorate si inmultite

Ultima actualizare: 07-10-2012 02:33

Verificati cu mare atentie lista comisioanelor percepute de banci. De luna aceasta, doua dintre cele mai mari institutii financiare din Romania vor majora taxa de administrare a contului curent.

Analistii spun ca va deveni o practica obisnuita a bancherilor in conditiile in care nu mai reusesc sa faca profit din acordarea creditelor. Inmultesc si majoreaza comisioanele de care se loveste orice roman care isi primeste salariul pe card. La sfarsitul anului, pot ajunge la cateva sute de lei pentru un singur cont.

Cea mai mare banca din Romania mareste comisionul de administrare a contului cu 40% de la 2,5 la 3,5 lei. Alta banca a marit aceeasi taxa cu 60%. Asa se aduna saptamana de saptamana sume uriase de la milioane de clienti.

Am facut un mic experiment . Am luat un extras de cont pe tot anul 2011 si am inceput sa calculam. Am numarat toate comisoanele pentru administrarea contului, retragerea de numerar sau interogarea soldului. In 2011, respectivul posesor de card a platit 336 de comisioane in valoare totala de 941 de lei.

Oricum, bancherii sunt in stare sa taxeze orice si pe oricine. Inclusiv pe cei care vor sa efectueze o plata cu monede in loc de bancnote. Ce-i drept, daca platiti peste tot doar cu cardul si evitati sa retrageti bani de la bancomat, atunci comisioanele se reduc drastic. Insa, chiar si-asa sumele pe care le vom achita vor creste in perioada urmatoare.

Administrarea unui cont curent variaza de la 1 leu la 7,5 pe luna. In Romania sunt 13,3 milioane de carduri valide, fiecare vine atasat cu un cont curent. La un comision lunar de administrare de 3 lei, bancile obtin numai de aici 114 milioane de euro anual.

Cel mai bun sfat este sa platiti cu cardul direct la comerciant. Pentru aceste tranzactii nu se percep comisioane.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO