Suntem campioni la producţia de biciclete: "Mulți rămân uimiţi când văd stema României pusă"

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Marti 29 August 2017 19:36
Categorie: Financiar

Piste de biciclete nu avem, dar biciclete ştim să facem. Aproape un milion de bucăţi se produc anual în fabricile din România, iar cele mai multe pleacă la export.

Numai componentele fabricate pe piaţa locală ajung la 300 de milioane de euro, urcând ţara noastră pe locul 2, în Uniunea Europeană. Însă nu stăm la fel de bine şi la vânzări.

Pasionat de ciclism, actorul Mihai Bobonete şi-a ales o bicicletă cu tradiţie în România, la care visează de când era copil.

Mihai Bobonete: "Aveam o bicicletă din asta normal, de mii de euro şi am zis să îmi iau şi eu din asta de roman sărac. De unde tu nu vezi cum arată? Şi roţile astea se potrivesc cu mine ca şi eu sunt aşa, puţin gonflat pe alocuri"

Paradoxal, deşi conceptul este autohton, producţia acestor biciclete se face în afara ţării. Deocamdată. Pentru că proprietarii brandului vor să îşi deschidă o fabrică în România, mai ales că ţara noastră este campioană la producţia de biciclete.

Carturi, biciclete sau tras cu arcul. Activitățile turiștilor din Poiana Brașov

Andrei Botescu: "O să fie în jur de 2 milioane de euro investiţia presupune să angajăm 100 de oameni, să facem o linie de ansamblare, de vopsire, de construit roţi, de sudură cadre"

Cifrele Confederaţiei Europene a Industriei de biciclete ne situează pe locul 6, pe continent, la producţia totală, cu 9 sute de mii de bucăţi şi pe locul 2, la componente. Cea mai mare fabrică se afla la Deva. A avut în 2016 o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro şi poate produce anual un milion de biciclete. Ceilalţi doi mari jucători se afla la Reşita şi Argeş. Aproape 80 la sută din biciclete pleacă la export. Puţini sunt însă românii care ştiu că pot cumpăra produse autohtone.

George Olaru, reprezentant producător de biciclete: "Mulţi rămân uimiţi când văd stema României pusă pe biciclete şi zic sunt făcute în România? Da, sunt făcute în România, apreciază, sunt unii care vor să întreţină economia cumpărând un produs românesc.”

Dacă la producţie suntem campioni, nu la fel de bine stăm la capitolul vânzări. În 2016, ne-am situat pe locul 11 în Uniunea Europeană, cu 410 mii de biciclete vândute. Mai bine însă că în 2009, când s-au vândut doar 140 de mii de bucăţi. În ceea ce priveşte suma investita, un român este dispus să plătească pe bicicletă 150 de euro.

Mult mai puţin ca un olandez de exemplu, care se afla în top cu 900 de euro sau ca un danez, care plăteşte, în medie, 650 de euro. Ca număr însă Germania ocupa primul loc la vânzări cu patru milioane de biciclete, în 2016. Bicicletele au dat naştere în jurul lor la o adevărată industrie, care începe să se dezvolte şi pe piaţa românească. De la căşti de protecţie, lumini şi claxoane până la genţi şi fuste reflectorizante.

Corina, creator haine pentru bicicliste: "Ideea mi-a venit când am mers noaptea pe bicicleta în Bucureşti şi mi se parea că trebuie să fii vizibil în trafic şi atunci mi-am zis de ce să nu fii atât de vizibil încât să ai toată fusta reflectorizantă. Am testat-o vreo 2 luni înainte să o scot online"

Deşi numărul este în creştere de la an la an, doar 2-3 la sută dintre români folosesc bicicletele ca mijloc alternativ de transport. Poate şi pentru că pistele speciale sunt atât de puţine. De exemplu, Bucureştiul are doar 7 km de piste cu adevărat utile. Altele au fost amenajate pe trotuar, prin vopsirea asfaltului, dar au fost închise de poliţia rutieră pentru că nu erau sigure.
 

Primăria a anunţat de unde se pot cumpăra biciclete cu voucherele de 500 de lei. Lista beneficiarilor nu e gata

Primăria a anunţat de unde se pot cumpăra biciclete cu voucherele de 500 de lei. Lista beneficiarilor nu e gata

VIDEO PROTVPLUS.RO

robor

Robor la 6 luni a crescut la 3,49%. Este cel mai mare nivel din martie 2014

Topul celor mai doriți angajatori. În ce companii vor să lucreze românii și pe ce salarii

Țara din UE cu salariu minim de 1.500 euro nu găsește muncitori. Angajează masiv străini

Ce obțin românii în urma semnării acordului UE-Japonia, cel mai mare negociat vreodată

Preţurile din România au crescut pentru a zecea lună la rând. Cost neschimbat doar la 2 alimente

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,37%

bani euro

Bloomberg: Aderarea la zona euro, un drum „dificil de parcurs” pentru statele din Europa de Est

Decizie istorică. Angajații care vor lucra doar 4 zile pe săptămână, pe aceleași salarii

Când au trăit românii cel mai bine, după 2000. Veniturile au crescut mult peste media UE

Ce se întâmplă cu Volkswagen-urile din România implicate in scadalul Dieselgate

Rețeta succesului unor fermieri români. Butașii de viță de vie ajung până în Germania

Cele mai valoroase 50 de branduri românești. PRO TV, cel mai important brand media din țară