Basescu nu e de acord cu Sarkozy: Trebuie sa ramanem uniti 27 membri in UE, nu 17, ca in zona euro


Ultimul update: Marti 01 Mai 2012 18:52
Data publicarii: Joi 08 Decembrie 2011 16:29
Categorie: Stiri Economice
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la PPE, ca solutia pentru actuala criza economica este ca statele din UE sa ramana unite, sa fie 27 de membri, si nu 17, cate state are zona euro.

"In ultima perioada am auzit din ce in ce mai mult despre «grupul euro si altii». Trebuie sa lamuresc pe toata lumea ca viata de zi cu zi a cetatenilor din afara Zonei Euro este afectata in mod dramatic de ce se intampla in Zona Euro", a declarat Traian Basescu.

El a sustinut ca Romania este extrem de dependenta de Zona Euro, dand ca exemplu exporturile. Presedintele Basescu a spus ca partenerii principali ai Romaniei sunt Franta, Germania, Spania, Italia.

"Romania nu poate accepta o Uniune Europeana cu doua categorii de state. Romania vrea sa participe la deciziile cu privire la Zona Euro pentru ca orice decizie sau orice lipsa a unei decizii cu privire la Zona Euro afecteaza viata de zi cu zi a cetatenilor romani. Solutia la criza este sa ramanem uniti, sa ramana o Uniune Europeana cu 27 de membri, nu cu 17 membri", a adaugat seful statului roman.

De asemenea, el a sustinut ca europenii se afla in fata unei decizii strategice - de avea optiuni individuale sau de accelera integrarea.

"Europa are nevoie de o strategie pe termen lung nu doar pentru a depasi criza cu care se confrunta in prezent, ci mai ales pentru a-si asigura viitorul. Daca UE s-a constituit in baza unui parteneriat economic intre statele membre, vitalitatea proiectului european depinde acum de consolidarea viziunii initiale a fondatorilor, prin politici comune in justitie, fiscalitate, educatie, energie, prin implementarea unor mecanisme care sa garanteze in acelasi timp competitivitatea, dar si suveranitatea UE", a mai spus seful statului roman.

El a apreciat ca Uniunea nu mai este doar un model politic sau economic, ci este "un model de civilizatie care sintetizeaza eforturile de evolutie democratica ale natiunilor de pe continent".

Totodata, Basescu a afirmat ca guvernul de centru-dreapta din Romania aduce o contributie puternica la proiectul european "inclusiv prin asumarea curajoasa si demna a masurilor necesare pentru asigurarea stabilitatii sale economice".

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a reiterat, joi, ca doreste un acord privind disciplina bugetara la nivelul celor 27 de state membre UE, avertizand ca, daca nu se va ajunge la un consens, masurile vor fi aplicate doar in zona euro, informeaza AFP.

Seful statului francez a reamintit ca Franta si Germania sunt favorabile unui acord la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reiterand insa ca, in cazul unui esec, acordul va fi semnat doar cu cele 17 state membre ale zonei euro.

"Vrem cele 27 de state, dar, daca in interiorul celor 27 va fi un blocaj, vom trece la 17", avertizeaza Sarkozy.

Franta si Germania le vor prezenta, joi seara, celor 27 de state UE un proiect comun de revizuire a tratatelor europene care ar inaspri considerabil disciplina bugetara.

Sursa: Pro TV

Nicolas Sarkozy: Riscul
Daily Mail: Presedintele Sarkozy il umileste pe premierul Cameron, dupa ce refuza sa ii stranga mana
Traian Basescu: In momentul de fata, Romania este grav afectata de situatia din Zona Euro
VIDEO PROTVPLUS.RO