Studenții au mers la Guvern, după ce au aflat planurile lui Teodorovici. ”Să înceteze”
Ministrul Finanțelor vrea ca absolvenții de facultate să înapoieze ce le-a dat statul.
"Studentul poate lucra oriunde în lume, dar dacă primește sprijin din partea statului, ar trebui să-l returneze, așa se întâmplă în Europa'', motivează ministrul.
El nu a dat detalii, dar într-o declarație anterioară, spunea că absolvenții ar putea fi obligați să muncească o perioadă în tară. Reprezentanții studenţilor au mers joi la Guvern să ceară lămuriri, dar au plecat dezamăgiți.
Studenţii au vrut să afle ce au de gând guvernanţii, după declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Petrișor Laurențiu Tuca, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești: ”Am rămas total surprinşi şi am solicitat domnului ministru să înceteze cu declaraţiile referitoare la faptul că studenţii care urmează un ciclu de studii bugetat în România să rămână un număr de ani în ţară, ceea ce încalcă dreptul la liberă profesie şi ar arunca România în Evul Mediu, printr-o legare de glie a tinerilor. Sistemul de finanţare pentru învăţământul superior din România nu ar trebui schimbat.''
Dar nu au primit lămuriri, ci doar promisiunea că va mai urma o rundă de discuţii.
Viorica Dăncilă: ''Guvernul României vrea să creeze condiţiile pentru ca studenţii să rămână în ţară. Nu avem cum să-i obligăm.''
Iată însă ce declara Eugen Teodorovici în urmă cu două zile:
Eugen Teodorovici: ”Ceea ce statul alocă pentru o anumită perioadă, să şi primească înapoi într-un anumit timp. Nu leagă nimeni pe nimeni de glie.''
Ideea nu e nouă. În strategia de dezvoltare a României pe o perioadă de 20 de ani, publicată de Academia Română în 2017, apărea propunerea ca absolvenţii de facultate care au ocupat locuri fără taxă să muncească în ţară perioadă egală cu studiile finanţate de stat. În caz contrar, tinerii ar fi trebuit să dea banii înapoi.
Un sistem similar a fost gândit pentru un program de burse acordate de guvern, între 2004 şi 2006, de care au beneficiat 150 de tineri plecaţi la studii în străinătate.
Tinerii erau obligaţi ca, după studii, să se întoarcă în România şi să muncească într-o instituţie de stat cel puţin trei ani. Programul a fost însă un eşec, bursierilor nu li s-au oferit posturi în administraţia publică, deşi statul cheltuise pentru pregătirea lor mai bine de şase milioane de euro.
Acum însă, ministrul de Finanţe şi-a nuanţat declaraţiile. Inspirat chiar de fiica sa, care studiază în străinătate, vorbeşte despre un sistem în care tinerii încheie contracte cu universităţile. Nici în acest caz nu a dat însă detalii.
Eugen Teodorovici: ”Am rugat-o pe fata mea să îmi trimită şi mie un astfel de contract, să văd şi eu cum fac ceilalţi, că la noi este greu să se înţeleagă.''
De zece ani, în subordinea Ministerul Educaţiei există o Agenţie de Credite şi Burse de Studii, dar studenţii spun că instituţia nu funcţionează, pentru că nu acordă împrumuturi.