Statul a incasat mai putini bani si a cheltuit mai multi, in prima luna de guvernare PSD. Veniturile au fost mai mici cu 5,7%

Dată publicare: 28-02-2017 09:27
Dată actualizare: 03-03-2017 07:50


Taxe, buget, bani

Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie a acestui an s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, reprezentand 0,37% din PIB, in scadere fata de luna similara a anului trecut.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 19,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent", a anuntat luni Ministerul Finantelor, intr-un cominicat remis presei.

S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+24,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) si la contributiile sociale (+9,4%).

Incasarile din TVA au scazut cu 25%

Incasarile din TVA au inregistrat o scadere fata de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, masura care s-a reflectat in incasarile incepand cu luna februarie 2016, arata Ministerul de Finante.

De asemenea, rambursarile de TVA au fost mai mari cu 75 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 1,2 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal si cu asistenta sociala au crescut

Cheltuielile de personal au crescut cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului trecut, respectiv aplicarea, incepand cu luna august 2016, a prevederile OUG nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie in acest an, ajungand la 917,5 lei (OUG 99/2016), precum si de alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale.

Intre aceste masuri, Ministerul de Finante enumera: cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG), majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap.

O alta masura care a contribuit la sporirea cheltuielilor sociale a fost majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie, dar si pensiile de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB.

Sursa: incont.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO