Spațiile de co-working câștigă rapid teren în România – ce avantaje oferă față de un birou normal
Odată cu relaxarea restricțiilor, tot mai mulți angajați se întorc la birou.
Însă unii nu mai sunt aşteptaţi în locurile tradiţionale. Angajatorii le pun la dispoziţie spaţii în aşa-numite zone de co-working, pentru care costurile sunt mai mici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un antreprenor din domeniul IT a renunțat la o parte dintre birourile tradiționale, iar unii dintre angajați muncesc acum în așa-numitele spații de co-working.
Peter Nagy, antreprenor: "Am fost în căutarea unor soluții mai flexibile, în sensul să avem toate utilitățile asigurate, să nu fim nevoiți să facem contracte pe termen lung".
Într-o astfel de încăpere din Cluj-Napoca pot fi așezate aproape două sute de scaune. Acolo au fost amenajate și zeci de birouri individuale, care pot fi închiriate pentru o zi sau pentru o lună.
Marian Rusu, manager marketing spațiu co-working: "În momentul de față, alternativa noastră fiind diferită față de cea clasică, nu mai avem niciun birou liber, iar în spațiul de coworking, la zona de rezidenți, unde să zic sunt oameni de-ai casei și au un birou al lor, mai avem doar două locuri libere".
Cei care au optat pentru această variantă văd deja avantajele.
Tudor Damian, co-fondator spațiu co-working: "Mai sunt și unii care apreciază și cealaltă parte ce ține de spațiul nostru, și anume accesul la o colecție de board games, pentru cei pasionați de fenomenul asta".
Ștefan Ploșniță, director de vânzări agenție imobiliară: "Firmele s-au schimbat, își caută spații mult mai mici de închiriat, s-au reorientat spre închirierea unor spații de coworking, pentru că le este mult mai rentabil".
Cheltuielile pentru un angajat trimis să munceasca în astfel de locuri pornesc de la 80 de euro pe lună.
În plus, clauzele contractuale permit antreprenorilor o mai mare flexibilitate. Ei pot renunta mai ușor la spații decât în cazul unor clădiri închiriate integral.