Sistemul prin care oamenii de afaceri isi pot supraveghea investitiile de la distanta. Costurile ajung si la mii de euro
Ce faci daca locuiesti in Transilvania sau intr-o alta tara si ai de administrat o afacere in Baragan, de exemplu? Cauti solutii ca sa nu descoperi repede gustul falimentului.
Foarte multi oameni de afaceri si-au instalat in ferme, pe santiere sau in service-uri, sisteme de monitorizare video. Abia dupa business-ul lor a inceput sa dea roade. Totusi, unii dintre angajati reusesc sa fenteze sistemul, oricat de avansat ar fi acesta.
Pasionat de meseria sa de inginer constructor, Mirel are grija si de afacerile familiei - o sera cu legume de langa Bucuresti. Pe langa paznicul "Bestie" (o corcitura de lup cu maidanez schilod si simpatic foc), tanarul si-a instalat si camere de supraveghere.
"Eu am alt job si restul familiei la fel. E mult mai simplu decat sa dai un telefon si poate omul respectiv iti spune ce vrei sa auzi", spune Mirel.
Satul de furturi si de salariati neseriosi, la un an de cand are sistem de monitorizare la service-ul sau, domnul Folea isi calculeaza acum roadele afacerii pe care o controleaza de la 200 de kilometri departare.
"Avem mai mult combustibil si mai multe produse. A sarit 30% la profit, se vede la bani. Angajatii stiu ca e acolo Big Brother, nu mai poate sa iti spuna fel de fel de chestii, se schimba si atitudinea lor fata de conducere, fata de ei nu mai sunt vulgari", a spus Gabriel Folea.
Omul recunoaste insa ca angajatii mai acopera "din greseala" camera, o demonteaza ca sa o stearga de praf si uita sa o reinstaleze, ori lasa ca din greseala cate un utilaj in fata obiectivului. Dar cand ceva nu merge in sistem, primeste SMS de alerta.
Sistemul de monitorizare din respectiva ferma cuprinde numai putin de 14 camere. Toate sunt montate ca sa supravegheze 24 de ore din 24 obiectivele strategice. Vorbim mai ales de parcul cu utilaje - care sunt si cele mai scumpe dintr-o ferma. In plus, supravegheate sunt si pesticidele sau recolta de anul acesta. Cea mai valoroasa si cea mai ravnita de eventualii hoti este insa motorina, intr-o cisterna fiind 20 de tone de combustibil.
Un om de afaceri din Belgia si-a montat camere si pe tractoare sau combine, la ferma sa din Romania.
"Totul este foarte simplu. Daca sunt camere acolo, eu intru pe internet si vad totul. Sunt online mereu si nu mai trebuie sa fac alte investitii", a spus Michael Gorgi.
In functie de pret, paznicii electronici pot detecta miscarea, numarul unei masini sau fetele noapte si zi. Sunt alimentati fara fir, iar cablul de internet este inlocuit de o cartela SIM.
"Stii in orice moment unde sunt, ce fac echipamentele tale", a spus Florin Jipa, managerul unei companii de monitorizare.
"Pentru afacerile mici, un pret minim de echipament este de 1900-2500 de lei, pentru afacerile mari costurile pot ajunge si in jurul zecilor de mii de euro", a spus Bogdan Petrescu, managerul unei alte companii de monitorizare.
Potrivit site-urilor de profil, vanzarile de sisteme de monitorizare s-au triplat in ultimul an in Romania.